Мироточива икона на свети Николай в Антверпен



Източник: archiepiskopia.be

На 16 юли 2006 година, в руската православна църква „Рождество Христово” в Антверпен икона на свети Николай Мирликийски чудотворец е започнала да изпуска миро. Първите знаци са били забелязани по време на Възкресната света литургия, точно преди Светото Причастие. По лицето на светеца, от страна на дясното му око, подобно на сълзи са се появили две прозрачни капки, откъдето са потекли две струйки светла елейна течност.

След това омофорът на свети Николай се е покрил с капки, като роса, и вярващите са видели със собствените си очи тънки струйки миро, които започнали да се стичат, издавайки силно благоухание.

След литургията, предстоятелят на църквата на два пъти лично се е уверил в изтичането, след като е разпитал енориашите за възможното изтичане на елей от кандилото над иконата. Уханието, изпускано от иконата, както и прозрачният цвят на мирото, приличащо на роса, е било коренно различно от тръпчивия мирис на олиото, използвано за кандилото, чийто цвят при това е тъмножълт. Уверявайки се, че няма грешка, предстоятелят веднага е отслужил благодарствен молебен и акатист на свети Николай Чудотворец. По време на молитвата всички вярващи са пеели, докато мирото е продължавало да изтича. Капката, образувала се върху благославящата десницата на светеца, също е породила дълга и тънка струйка елей, която е оставила мазна следа върху хартиена икона. Щом е стигнало до ръба на иконата, изтичането на миро е спряло и е започнало да съхне.

Свидетели на това мироточене на иконата на свети Николай Чудотворец са станали присъстващите в храма вярващи и свещеникът. Никоя от съседните икони, въпреки че са били направени от същия материал, не е показала знак за изтичане на миро.

Прозрачните капки миро, маслената струйка върху омофора на свети Николай и силният аромат са се запазили в продължение на няколко дена, след което постепенно са започнали да изчезват, както по естествен начин, така и поради докосванията на многобройните поклонници, дошли от Белгия и съседните страни, за да се помолят пред иконата и да се поклонят пред чудотворния образ.

През следващата седмица са били регистрирани няколко случая на чудодейна помощ от свети Николай, посредством светата му икона, на хора с физически трудности и житейски проблеми. Един младеж от вярващите е разказал, че в навечерието на събитието, в нощта на събота срещу неделя, е видял насън непозната църква с мощи на свети Николай. Вярващите от църквата „Рождество Христово” се покланяли пред мощите на светеца и младежът, учуден, че вижда реликвите на това място, също се е приближил, за да им се поклони.

Всички случаи на чудодейна помощ, получена от мироточивата икона на свети Николай, ще бъдат записани от предстоятеля на църквата въз основа на личните свидетелства на тези, които са я получили, защото Бог се прославя от Неговите светии (Пс. 144, 10).

В деня на мироточенето, 16 юли, архиепископът на Брюксел и Белгия Симеон е посетил църквата. Негово блаженство се е поклонил пред иконата и е отслужил Свето Кръщение.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...