Златният компасМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. proben каза:

  Друго не знам, но Никол Кидман е невероятна в този филм

 2. Al Rashid каза:

  нека да не намесваме религията в изкуството, па било то и мейнстрийм. както е казал св. Паисий Светогорец, куче което лае когато не трябва, не му обръщат внимание когато лае с причина. Православният човек върви отстарани на света, но чак когато нещо или някой започне да се намесва във вътршния живот на Църквата, тогава трябва да си кажем мнението. А прояви срещу изкуството…. не ми се ще дедо Николай Пловдивски да стане обрезец за поведение. Трябва да решим куче ли сме, или керван…

 3. iliana каза:

  това е една приказка, към която няма никакъв смисъл да се отнася човек като към формула. естествено, че всеки ще я види и разбере според това, което е вътре в него. децата също. и в това отношение при тях нещата са по-правилно поставени, отколкото при възрастните.
  с едно нещо се съгласявам в коментара и то е, че ако детето има правилна постановка на отношение към духовните явления, ще бъде защитено по принцип от агресивната култура на нашите пороци. обаче не мисля, че този филм е подобен образец, както и че изобщо детето се възпитава, като му набиваме в главата нашите духовни или житейски формулировки. за детето животът е приказка, в която има добро, зло, красиво, грозно, обич и страх и най-вече – въображение. така се учат да различават, да чувстват…
  какви са тия произволни аналогии със ситуацията, в която са поставени християнските мъченици и изповедници, просто не разбирам.

  ами че вижда ми се крайно време да се въстане богословски срещу алегориите в приказките, защото каква е тая подмяна на учението за човешката природа ?!

 4. nikomax каза:

  добре де, ама тук алегориите и художествените измислици са вече прекалени. Просто забележете: вместо ангел пазител, хората си имат лични демони! „Местният клон на Магистратурата е очевидно ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ! А Магистратурата (разбирайте Църквата) е институцията, която с всички сили се опитва да задуши свободната мисъл! А пък лошите в края на филма говорят на РУСКИ! Според мен една остра обществена реакция от страна на Православната Църква никак не е излишна и даже си е съвсем на място. А относно децата: та нали те тъкмо в тази, в детската възраст си изграждат ценностната система и не може да се очаква от тях да пресяват добрите от лошите работи, така както го прави един възрастен. По-скоро ще попиват всичко и върви после им обяснявай, че трябва да се борим с демоните и че душата ни не се разхожда покрай нас във вид на маймуна или мишка например. Може би не трябва насилствено да ги ограничаваме да не гледат филма, но една силна обществена реакция би могла да спре появата поне на „Златния компас“ 2 и 3. И приказките от моето детство, дори и да са подменяли по някакъв начин учението за човешката природа, не са били толкова откровено богоборчески.