Кипърската църква ще съди Турцияcyprusembassy.net

Кипърската православна църква взе решение да заведе съдебен иск срещу Турция в Европейския съд за правата на човека заради унищожаването на религиозното наследство на Кипър в окупираните от Турция райони на острова.

Архиепископът на Кипърската църква Хризостом ІІ заяви, че решението “е окончателно” и добави, че юридическите съветници на Кипърската църква са готови да заведат делото.

“Вече сме възложили делото на нашите адвокати и сме в процес на регистриране на всички имоти на Кипърската църква из целия остров в поземления регистър”, каза той.

От турското нахлуване в Кипър през 1974 г. досега са осквернени около 550 храма и са изчезнали 15 000-20 000 икони, за които се смята, че са откраднати или продадени на черния пазар.

Някои православни храмове, разположени в окупираните от Турция райони на Кипър, са превърнати в джамии, военни лагери, плевни, морги или силози.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. Teodor каза:

  Бог, да им е на помощ на тези „човеци“ измет на света, урод на народите, яма на цивилизацията, черна дупка на познанието, ….мъртви души в дивашки тела!
  Докога, Боже, ще търпиш това!???

 2. Teodor каза:

  Турците са това …троскотът на нивата на мъдростта; бурените в градината на земния рай! И с толкова века „търпение“ се моля Бог, да ни избави от тях!

 3. Al Rashid каза:

  Момко Вие никак не сте добре с акъла, ако въобще може да се говори за наличие на такова нещо у Вас. Що за изявление е това? За какво са Ви виновни Турците? Като манталитет са светлинни години пред Българите, особено православните Турци /лично съм кръстил в светото Православие доста Турци и Иранци, (кой от целия този портал е извършил такова нещо?)/ и те са големи противници на всички зверства извършени в Кипър, така че малко по-внимателно с хуленето.

 4. Makedonski каза:

  едно от поредните посегателства на турската великодържавна машина срещу християнството…арменците, асирийците, понтийските гърци и най-новото-кипър!
  Случилото и случващото се в Кипър е престъпление от гледна точка на морал, международно право и здрав разум!

 5. Atila каза:

  обаче точно 5 дни по-рано се появи тук:
  http://www.dveri.bg/content/view/6390/33/
  Мога да се съглася, че непрочетената стара новина е все още нова новина, обаче това не важи за вече прочетените. Все пак българското уеб пространство не изобилства от религиозни сайтове LOL.