Конгрес на религиите в Букурещ



Източници: Agence universitaire de la Francophonie, Roumanie.com

Повече от 200 академични участници от 35 страни са присъствали на откриването на Шестия европейски конгрес за историята на религиите в Букурещ, който се състоя на 21-23 септември тази година.

Конгресът е организиран от румънското Министерство на външните работи и Франкофонската университетска агенция и е посветен на паметта на световноизвестния румънски писател Мирча Елиаде (1907-1986), преподавател по философия в Букурещкия университет и по история на религиите в Унивеситета в Чикаго, чиято стогодишнина от раждането ще бъде отбелязана през следващата година. Елиаде е смятан за един от основателите на историята на религиите.

Конгресът е бил открит от президента на Румъния Траян Басеску. В приветствената си реч към събралите се учени той е подчертал спешната необходимост от задълбоченото запознаване с историята на религиите, тъй като, по думите му, „днес с тревога наблюдаваме как религията се превръща във фактор, отприщващ напрежения и насилие”. Румънският президент е изразил доверието си в мощта на религиите да дадат тласък на един нов хуманизъм и е изтъкнал, че работата на конгреса може да окаже принос към диалога между културите.

На конгреса есеистът Андре Плезу се е показал оптимист относно възможността диалогът между религиите да постигне някакъв вид помирение между „фундаментализма на източните народи и просветения атеизъм на западняците”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...