Послание на асамблеята в Сибиу


Източник: EEA3

Третата Европейска икуменическа асамблея (EEA3) достигна своята кулминация на 8 и 9 септември 2007 г. в едно общоградско тържество на “Христовата светлина” в събота вечерта и неделно богослужение в църквите на Сибиу, последвано от един акт на съвместно свидетелство на Големия площад. Също така по време на заключителната работна сесия делегатите приеха Послание на асамблеята към църквите, Европа и света (в четири страници). Посланието, една традиция при големите икуменически срещи, включва десет препоръки за бъдещето.

По отношение на ситуацията в Европа днес асамблеята призовава църквите на континента да подкрепят имигрантите и другите етнически малцинства, “особено ромския народ”, и да “предложат по-добра пастирска грижа за преселниците, търсещите убежище и бежанците”.

По въпроса за продължаващото търсене на християнско единство асамблеята препоръчва църквите да подновят своята обща мисия “да проповядват Христос като Светлината и Спасителя на света”; да се продължи дискусията сред християнските конфесии относно “взаимното признаване на кръщението”, една област, в която бяха направени някои стъпки, но с които не всички традиции са съгласни; да се предоставят повече възможности за съвместна молитва, поклонничество, богословско образование и изследвания в подкрепа на християнските ценности; и църквите да приемат “пълното участие на целия народ Божи”, включително “младите хора, възрастните, етническите малцинства и хората с увреждания”.

Асамблеята потвърди ръководните принципи, за християнско взаимодействие и сътрудничество, договорени в Европа, Charta Oecumenica, като “насърчаващ” ресурс “за нашето икуменическо пътуване в Европа”.

Асамблеята също така призовава европейските църкви и европейските институции да имат решимостта да отговорят на нуждите на целия свят. Посланието препоръчва: подкрепа на Целите за развитие на хилядолетието на Обединените нации; създаване от църковните организации на нов “консултативен процес” за европейската роля при разрешаването на въпросите на екологичната справедливост, човешките права и други въпроси на глобализацията; и подкрепата на инициативи за анулиране на дългове и взаимноизгодна търговия.

Накрая, в своята най-конкретна препоръка, EEA3 одобри предложение “периодът от 1-ви септември до 4-ти октомври да бъде посветен на молитва за запазване на Творението и насърчаване на устойчив начин на живот, който да обърне в положителна посока нашия принос за климатичните промени”.

Пълният текст на Посланието може да се прочете на уебсайта на EEA3.

(Снимка: CCEE-CEC / Ag. Siciliani)

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

6 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Българската църква пак не е представена. Дали защото е по-православна от Руската, Румънската и пр., или просто е изчерпана от управленчески и интелектуален потенциал? Интересува ли я екологията и тревожното бъдеще на планетата или безкрайните гуляи и келепири?

 2. Liturgist каза:

  Съвсем наскоро в Сирия се проведе голяма научна конференция касаеща каноничното право. На нея бяха представени всички християнски църкви, както и представители на други вероизповедания. Единствено БПЦ не получи покана за участие. Албанската православна църква беше представена…

 3. рътеп каза:

  Дон Кихоте а бе не мислиш ли, че църкавата която и каквато и да е тя, никой ама никой не го интересува кво мисли и каква и позицията и, поради 2 причини.
  1 света се ръководи от Евреи и Масони…
  2 една част от тях са глави на тези църкви…
  Всички тези неща са нагласени и добре измислени. Кой е най-големият религиозен политик – папата – хаха пълна марионетка както и вселенския – същата работа….
  Не мога да се съглася с теб, защото всичките тия неща – срещи, сближавания, конференции са една голяма манипулация, за да може стадото овце да седи и да мисли, че нещо става и нещо се върши. Аз се чувствам близък с всеки един човек, независимо какъв е, и ако найстина съм искрен християнин не ми трябват такива срещи. На хората е нужен морал и по-малко телевизия :-))) (Кill your TV) 🙂
  Докато петрола „върти“ света, а той се държи в ръцете на Америка и Русия, за кво говорим….. бъдеще на планетата, екологи, тра ла ла….
  Когато им стане угодно тогава ще спасяват земята, до тогава – разруха!
  Нещата си пропадат, ама яко си пропадат (дховно) но то и така трябва да стане, за това махни ги тия икуменически глупости, те са за отстъпниците и наивниците (солта губи силата си…). Всичко е една голяма маска и заблуда, всичко!

 4. рътеп каза:

  А това, че България не е представена на тази икуменическа среща ме прави ГОРД Българин, защото поради „ленивост“ на духовните ни водачи или поради прозорливостта им (всеки сам да прецени) ние все още няма да бъдем оцапани от калта наречена икуменизъм!

  П.С. Хахха Та ние Иракли и Странджа не можем да си спасим, за света ще мислим хахаха…

 5. Дон Кихот каза:

  Аз мисля, че икуменизмът е най-малкия ни проблем. За проблемни хора като разколниците пък той е най-големият. Не можем да спасим Иракли именно защото киснем зад компютрите и зяпаме порно, а не излезем на улиците.

 6. рътеп каза:

  съгласен съм, за кисненето!

  а отностно порното – то е на вън хахаха 🙂