Архиепископът на Тирана: Нека усилим молитвите си за незабавно прекратяване на военните действия срещу Украйна



В проповедта си на 13 март 2022 г. в катедралата „Възкресение Христово“ в Тирана, Негово Блаженство архиепископът на Тирана и цяла Албания Анастасий призова вярващите да усилят молитвите за незабавно прекратяване на военните действия срещу Украйна.

Нека засилим молитвите си за незабавното прекратяване на братоубийствената война между Русия и Украйна, да се молим раните да бъдат излекувани и бягащите от войната да получат помощ, нека се молим да бъде предотвратена ескалацията на въоръжения конфликт“, каза архиепископ Анастасий.

Негово Блаженство призова всички да се молим и „за бързото възстановяване на единството между православните хора, за мир, за прошка и солидарност“, така че с чиста съвест да отправим „песен и молитва към Разпнатия и Възкръснал Бог, Който умиротворява всички“.

Предстоятелят на Албанската православна църква за първи път изрази отношението си към военните операции в Украйна в неделното си послание на 27 февруари 2022 г.

„Християнската съвест осъжда всички форми на насилие и настоятелно призовава всеки човек, където и да се намира, по мярата на своите възможности да способства за установяването на мир и помирение в многострадална Украйна“.

Като основен призив в обръщението си от февруари архиепископ Анастасий избра думите на Спасителя, изречени в Проповедта на планината: „Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии” (Мат. 5:9).

 

Източник: Православная жизнь

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...