Съмнителен парад отменен в Грузия


Източник: BBC NEWS

Мероприятие в подкрепа на толерантността и културния диалог в Грузия беше отменено, след като се разпространиха слухове, че става дума всъщност за гей-парад.

Влиятелният предстоятел на Грузинската православна църква, Патриарх Илия, говори против провеждането на събитието.

Организаторите са заявили пред Би Би Си, че се страхуват, че участниците ще бъдат нападнати, ако все пак продължат.

Православната църква е един от главните критици на хомосексуализма в бившите съветски републики.

След разпространяването на неверните слухове, че планираното събитие е демонстрация за правата на хомосексуалистите, организаторите казват, че са получили голям брой обидни телефонни обаждания и имейли, някои от които със заплахи за физическа саморазправа.

Събитието щеше да се проведе в грузинската столица следващата седмица като част от европейска кампания против нетолерантността под наслов “Всички различни – всички равни”.

Но то беше отменено във вторник поради опасения за безопасността на младежите, които участват. Организаторите, организация за човешки права, наречена “21 век”, казват, че са жертва на дезинформация и лъжи, разпространявани по грузинските телевизионни канали.

Предстоятелят на Грузинската православна църква също предупреди, че всяко шествие с участието на сексуални малцинства ще представлява масово оскърбление и може да доведе до физически сблъсъци.

Грузия е силно религиозна страна, която се гордее с традиционните си православни християнски ценности.

Въпреки че хомосексуализмът е позволен от закона, той масово се счита за безнравствен. Активистите за гей-права в Грузия казват, че хомосексуалистите често стават обект на оскърбления и физическо насилие.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...