Авторът на „несполучлив“ превод на Корана бе осъден на 20 години затвор


Касационният съд на Афганистан потвърди присъдата на двама души, отговорни за публикацията на "несполучлив" превод на Корана. Всеки от тях е осъден на 20 години затвор.

Делото се точи от 2007 г. В една от джамиите в Кабул на вярващите били раздадени подаръци, сред които и една малка книжка в джобен формат – Коранът в превод на един от местните езици. Книжката се харесала на местния ходжа и той помолил стария си приятел Ахмад Залмай, отговарящ за връзки с общественността в генералната прокуратура, да я издаде.

Залмай намерил типография, която я издала с тираж около 1000 екземпляра. Но когато изданието попаднало при консервативно настроените ходжи, започнали проблеми.

В книгата липсвал оригиналният текст на арабски език, а значи, според версията на консервативните мюсюлмани и следствието, става дума не за превод, а за изопачаване на Корана и богохулство.

Залмай се опитал да избяга в Пакистан, но бил задържан заедно с още трима души, които му помагали. Тези хора и собственикът на типографията излежали една година в затвора и излезли на свобода. Големите срокове заплашват само Залмай и ходжата, който инициирал издаването на превода.

Вестникът отбелязва, че присъдите по религиозни дела в Афганистан са много жестоки. Така например, през 2008 г. студент по журналистика бе осъден на екзекуция само за това, че правил анкети за правата на жените-мюсюлманки. Касационният съд смекчи присъдата до 20 години затвор.

През 2006 г. един афганистанец бе осъден на екзекуция за това, че е преминал към християнството. След това той бе признат за психично болен и му бе позволено да замине за Италия, където му дадоха убежище. Тогава духовенството и парламентът нарекоха президента Хамид Карзай "марионетка на Запада" за това, че е спасил покръстен от екзекуцията. | Pravoslavie.ru

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...