Ангела Меркел: Глобализацията започва с упование в БогаЕвангелски вестник

Предизвикателствата на глобализацията, по думите на германския канцлер Ангела Меркел, могат да бъдат преодолени с ангажимент в областта на социалната пазарна икономика и изграждането на християнско самосъзнание. В дългосрочен план "човешкият ред" ще означава и по-добър икономически ред, посочи Меркел в петък (20 юни) на общо заседание на Евангелския работнически съюз в Берлин.

В един глобално растящ свят все по-важен става въпросът за личните убеждения на хората, допълни канцлерът. Време е да си върнем “офанзивния” подход към християнската вяра и отново да започнем да я представяме публично, а не само в “тихата си стаичка ”.

В световен мащаб пазарната икономика все по-рядко ще се свързва единствено с демокрацията и социалните ценности, продължи Меркел. Това означава, че трябва да заздравим някои важни ценности. Към това спадат стандартите за минимален обем на физически труд, защитата на екологичните ресурси и на духовните блага, както и на стандартите в световната търговия. Човек трябва да приема сериозно другите култури и същевременно да направи атрактивен за околните собствения си стил на живот и начин на възприемане на света, подчерта Меркел. Сигурна база за това е упованието в Бога.

Председателят на Евангелския работнически съюз и член на Християндемократическата партия – Томас Рахел се обяви срещу налагането на “антихристиянска образователна политика”. Голяма грешка би било отпадането на часовете по религия от учебната програма, както и премахването на редица християнски символи от обществените сгради, критикува той. Евангелският работнически съюз е готов да застане твърдо срещу подобна политика.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

9 Отговори

 1. Ангел Небесен каза:

  На Шмеркел и е много лесно:от Agitprop в прогнилата ФРГ, че сега даже и за християнско самосъзнание говори, все едно че самите християни имат единна визия за света. Като иска толкова много да свърже хрстиянските ценности със световната търговия и понеже знаела руски да се обади на генералисимуса на „великата православна Рус“ да намали на половина или най-дбре да продава на символични цени нефта и газа заради вярата в Христос, като за християни (а и не само), така ще помогне да половината свят.
  Глупости! Утопии! На изток за изостанали със столетия, и няма никаква надежда нещата да се оправят в близките години.

 2. Дон Кихот каза:

  На Изток не са „изостанали със столетия“, а напротив, изпреварили са с 16 века твоето умряло протестантство.

 3. Ангел Небесен каза:

  Тъкмо се чудех каде се е запилял! Сега пък протестанство…УФФФФФФ много ограничена фантазия, вече не си интересен, измисли нещо друго моля те.
  Като ги настъпиш по религиозния мазол и започват да бълват присъди. Ние знаем как се грижи комунистическата и в частност религиозната пропаганда за да поддържа ИЗКУСТВЕНО в съзнанието на бедните източни люде, че: При тях е най-голямата, ама най-голямата, ама наистина не можете да си представите колко е ГОЛЯМА тази духовност. Всички западни еретици се валят в прахта и гледат оттам извисилата се като исполин източна духовност. Тук нещата са аха-аха близо до самото небе, чудеса на всяка крачка, подвизи, подвизи и пак подвизи, които ненормалните западни еретически рецептори не могат ни най-малко да доловят. Живот, живот, ЖИВОТ в Бога за който само, само, САМО православните могат да живеят. Всъщност няма никакво изоставане, напротив, колкото по-бързо дОдат и се покаят за своите душегибелни схващания, толкова по-бързо ще заживеят и те тази неповторима православна нирвана; в какво се изразява тя: в ежедневното самоубеждаване, че ей-това е животът в Бога: знанието(гнозисът) за прваславните се явява имагинерното „СТОЕНЕ“ (да се възприема във всички смисли на думата) в „църквата“.
  „По-велики от нас няма и не може да има“ – амин, пардон!
  Владимир-Павел пък си пази расото, защото ако му се отнеме, какво ще остане от него?????…………..знам ама няма да кажа.

 4. portos каза:

  „…подвизи и пак подвизи, които ненормалните западни еретически рецептори не могат ни най-малко да доловят…“

  Глупости. пастор и проф. Карл Фелми (а и само той да беше) сега е православен с цялата си енория… Пак ги дрънкаш „на аба“

 5. Ангел Небесен каза:

  един на пет милиона се подвежда от ЧУВСТВАТА си. Става му безинтересно на човека в един момент и иска промяна. Между другото и твоята вяра е някаква смесица от наивно чувстване и детска благодарност, разбирам те, да си жив и здрав. Животът ти не е бил никак лек. Уважавам изключително много БОЛКАТА.
  За мен въпросът никога не е стоял така, че да сравнявам различните деноминации. Във всички има свестни хора, от мой личен опит (не само в България) стигнах до заключението, че най-малко свестни хора има в православието. Съжале Боку! Не искам да обиждам никой.

 6. portos каза:

  Цитат: „един на пет милиона“

  Малката ми статистичка 🙂 Прощавай, ама дали не е твои принципа „Няма ли факт, ще го измислим“

 7. portos каза:

  Поздрав за „хладната разсъдъчност“ на тази, която все пак уважава болката 🙂 : http://www.youtube.com/watch?v=8kHkO9FBJCE&eurl=http://portos-14all.blogspot.com/2008/05/blog-post_03.html

 8. Ангел Небесен каза:

  Светльо оставам на вас (православни и протестанти) да си мерите…..членската маса; излишно е да споменавам, че и двете страни гледат да придърпат „тенденцията“ към своята си църква. Мен тея работи не ме засягат ни най-малко. Всички сте ми еднакви, като православните са най-зле (мое мнение).

 9. portos каза:

  Няма да тe поздравя с http://www.youtube.com/watch?v=S3dgDnPZKks&eurl=http://portos-14all.blogspot.com/2008/05/blog-post_03.html

  Защото жена ми е прекрасна. И е била инструктор по карате (това е периферно, спрямо първот 🙂 )

  … И какво като си от варненския кв. Виница…

  🙂 🙂 🙂 🙂