Анонс от последното заседание на Архиерейския Събор на СПЦ


Източник: Православие.ru

В Патриаршеската резиденция в Белград, под председателството на Сръбския Патриарх от 14 до 28 май беше проведено заседание на Светия Архиерейски Събор на Сръбската Православна църква. Обединението на Московската Патриаршия и Руската Православна Църква зад граница е сред основните коментирани събития на традиционната среща на Синода на Сръбската Православна църква.

В годините на разделение, само СПЦ не е прекъсвала литургичното си общение с руските православни архиереи, разхвърляни из целия свят от болшевишката революция. В тази връзка, смятат сръбските архиереи, Сръбската Православна църква е дала своята лепта за осъществяването на единението.
В работата на Събора е взел участие Негово Блаженство Охридският архиепископ и Скопски Митрополит Иоан, с архиереите на автономната Охридска Архиепископия. Неговото освобождаване от затвора дава надежда на Синода на СПЦ, че насилието над духовни лица от каноничната Църква в Македония ще бъде прекратено.
Заедно с текущите въпроси, Съборът на СПЦ обърна внимание на литургичния и богослужебен живот на Църквата, с цел да бъде съхранено нейното многовековно молитвено предание и живо свидетелство в съвременния свят.
Потвърждавайки общия устав на СПЦ за епархиите в Северна и Южна Америка и изразявайки особена грижа за сръбската епархия в Австралия, Съборът дава импулс за окончателното отпадане на препятствията за постигане на административно единство на Сръбската Православна църква, до момента нарушено с разкол.
За да продължи развитието на Просветителската мисия на СПЦ, Съборът е одобрил и създаването на Православен Богословски факултет в град Ниш, който ще носи името на светия равноапостолен император Контстантин Велики, за когото се смята, че се е родил в Ниш. Откриването на факултета ще бъде във връзка с 1700 годишнината от Миланския едикт (313 -2013 година), признал християнството за официална религия в рамките на Римската империя.
Съборът на архиереите на СПЦ отново е разгледал проблема с областта Косово и Метохия и отново се е обърнал съм международната общност и сръбското правителство с призив областта, духовното и културното наследство на старата провинция, станала един от символите на Сърбия да бъдат запазени от унищожение.
В своето обращение Архиерейският Събор напомня на Европейския съюз, на САЩ и ООН, че установяване на независимо Косово и Метохия ще бъде потъпкване на Божията правда, човешките закони и лишаване на европейски християнски народ от неговите вековни, международно признати и потвърдени права и създаване на прецедент не само на Балканите, а и в света
По практически съображения, Архиерейският Събор на СПЦ, като орган на нейната изпълнителна власт, ще се състои отново от пет члена, начело с Негово Светейшество Павле, както е било и досега.
Новият петчленен състав на синода включва: Черногорско-Приморски митрополит Амфилохий, Жички епископ Хризостом, Бихачско-Петровацки епископ Хризостом и Милешевски епископ Филарет. На същото заседание за главен секретар на Архиерейския Синод на Сръбската Православна църква е назначен протойерей Сава Йович.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...