Архиепископ Христодул ще бъде погребан с държавни почести


news.ert.gr

Многобройни богомолци се стичат от сутринта в митрополитската катедрала в Атина, за да отдадат последна почит на архиепископ Христодул. Опелото ще бъде отслужено в четвъртък от 10:00 ч., а погребението ще бъде в Първи атински гробища.

Погребението ще се извърши с пълни почести за държавен глава и за сметка на държавата. Гръцкото правителство е обявило четиридневен траур, като флаговете на обществените сгради в страната са спуснати наполовина. В четвъртък всички училища, университети и държавният сектор ще останат затворени. Освен това Атинската община обяви, че за всички общински служители четвъртък ще бъде неработен ден, тъй като Негово Блаженство Христодул беше Атински архиепископ. Войсково подразделение в състав от пет батальона ще отдаде почест по време на опелото, а дървеният ковчег на покойния ще бъде пренесен върху оръдеен лафет.

На специално заседание днес постоянният състав на Светия Синод на Еладската църква под председателството на митрополита на Каристия и Скирос Серафим взе решение изборът на нов архиепископ да се проведе в четвъртък, 7 февруари 2008 г. Двама от 78-те митрополита, които ще участват в гласуването – митрополит Спиридон на Лангада и митрополит Апостолос на Килкис – са болни и може да не участват в изборния процес, а митрополитът на Левкада и Итака, 90-годишният Никифор, почина в понеделник. Ще се проведе само едно изборно заседание в Митрополията в присъствието на министъра на образованието Еврипидис Стилианидис, който ще гарантира легитимността на избора. Всеки митрополит ще напише върху лист хартия името на йерарха, който предпочита, като за първия и втория кръг на гласуването се изисква абсолютно мнозинство. Ако не се постигне абсолютно мнозинство, тогава този, който получи най-много гласове в третия кръг, ще бъде избран за архиепископ. В случай, че гласовете са по равно, победителят ще бъде определен чрез жребий.

Политици и религиозни водачи от цял свят изразиха скръбта си по загубата на архиепископ Христодул, включително Вселенският патриарх Вартоломей, който ще присъства на погребението. Ще присъстват също Йерусалимският патриарх Теофил, Александрийският патриарх Теодор, Американският архиепископ Димитриос (Вселенска патриаршия) и Кипърският архиепископ Хризостом. Президентът на САЩ Джордж Буш, руският президент Владимир Путин и председателят на Европейската комисия Хосе Мануел Барозо изразиха съболезнованията си.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...