Атинският архиепископ Христодулос посети ФенерИзточник: iNFO-GRECE

Архиепископът на Атина и цяла Гърция Христодулос бе на посещение в Истанбул през почивните дни по повод именния ден на патриарх Вартоломей. Архиепископът е посетил най-напред църквата „Свети Георги” във Фенер, за да се помоли, преди да бъде приет в резиденцията на патриарха.

Двамата православни църковни водачи са разговаряли през двата дни без „предварително уговорен дневен ред”, както е заявил архиепископ Христодулос. Той е изтъкнал пред журналистите, че посещението му е в опровержение на всичко казано в медиите относно търканията между Атина и патриаршията, и той носи посланието, че елинизмът подкрепя Вартоломей в „трудния период, през който преминава в момента”, в частност с проявите на турските екстремисти националисти.

Отношенията между двамата църковни водачи се бяха влошили преди три години поради спорове за териториално право върху „новите територии” в северната част на Гърция, а също и заради множество скандали, разтърсили Гръцката църква, и неясните й връзки с Йерусалимската патриаршия. Сега обаче нещата започват да се оправят след посещението на патриарх Вартоломей в Атина през септември 2005 година.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...