Варненски и Великопреславски митрополит Кирил освети нова църква и детска градина в село Близнаци


Източник: Варненска и Великопреславска митрополия; в. Черно море

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополт д-р Кирил освети новия храм и новата детска градина в село Близнаци, община Аврен.

Храмът „Св. Николай Чудотворец“ е построен по програмата „Изграждане на малки обекти с местно значение“.

„Всеки Божи храм е един Божи остров в света. Не Бог има нужда от него – но ние, които търсим Бога. И колкото повече са храмовете, толкова по-голяма е нашата радост. Както е писано в Св. Писание, когато една част от тялото се радва, радва се и цялото тяло (Рим 12:26). Така и когато една енория се радва за своя нов храм, радва се с нея и цялата Църква”, заяви в проповедта си митрополит Кирил. Владиката поздрави и благослови народа, отправи топли благопожелания и благодари на всички, които – всеки според своите сили и възможности, чрез труд, дарения и др. помощ, са допринесли за радостта на този ден – изграждането и освещаването на новия храм.

„Основната ни идея за построяването на църквата бе, че възрастното население от Долен Близнак трудно стигаше до единствената църква в селото, която се намира в Горен Близнак”, заяви кметът на община Аврен Красимир Тодоров.

Детската градина „Морско конче“ е построена със средства от Социалноинвестиционния фонд към Министерството на труда и социалната политика в размер на 345 000 лв.

„В годините след Освобождението откриването на училище и православен храм е било истинско събитие, изключително се радвам, че и освещаването на двете нови придобивки за село Близнаци се превръща в празник. Надявам се, че по този начин ще съхраним вярата и ученолюбието в нас и нашите деца”. Това заяви в приветственото си слово зам.-министърът на образованието Кирчо Атанасов.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...