Белград: Панихида в памет на Никола ТеслаИзточник: СПЦ

Негово Преосвещенство канадският епископ Георгий е отслужил на 6 октомври в катедралния храм „Свети Архангел Михаил” в Белград панихида в памет на великия сръбски учен Никола Тесла, в присъствието на Негово Светейшество сръбския патриарх Павле и всички архиереи на Сръбската православна църква.

В беседата по този повод, епископ Георгий е изтъкнал значението на великия сръбски учен и е сравнил живота му със съдбата на целия сръбски народ. Владиката е говорил за бюрократичното недоразумение, което не позволи урната с тленните останки на Никола Тесла да бъде погребана в близост до храм-паметника „Свети Сава” във Врачар, Белград, на мястото, където е разпръсната пепелта от мощите на най-великия сърбин Свети Сава. „Заради тази бюрократична забрана не бе позволено пепелта на Никола Тесла да се освети с пепелта на свети Сава и по този начин да се свърже сръбската история от свети Сава през Никола Тесла чак до днес”.

Епископ Георгий е изтъкнал, че вярата на Никола Тесла е била вярата на неговия баща, а неговият баща е бил основател на църковна община и е имал твърда и непоколебима вяра в Единия Творец. Тези думи на Никола Тесла са били евангелските думи на Господ Иисус Христос. От страна на майка му, член на семейството на Никола Тесла е бил и великият митрополит Николай Мандич. Негово Преосвещенство владика Георгий е прочел словата на Тесла за Твореца и сътворението, които ясно и недвусмислено изразяват вярата му в Бога – Света Троица, и начина на неговия живот.

В края на беседата епископ Георгий е подчертал, че сърбите в Канада в много отношения са задължени на своя сънародник за всичко, което е направил за сръбския род, и затова са инициирали идеята земните останки на Тесла, които за съжаление са били кремирани, да бъдат погребани в родината – Сърбия.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...