Празник на Живоносния Източник в Цариград


На Светли Петък, когато Светата православна църква празнува празника на Живоносния Източник, с тържествено многолюдно богослужение бе посрещнат празника на самия водоносен източник – в Цариград, в едноименния манастир.

Огромно множество народ, дошъл от близо и далеч, както и организирани поклонически групи от Гърция, Румъния, България, Сърбия и Русия се стекоха на празника. Службата започна, ръководена от Митрополита на Навпактос и Свети Власий – Йеротей, в съслужение с Теолипт Иконийски от страна на Вселенската патриаршия и молитвеното участия на Митрополита на Дерка Константин и Митрополита на Сасима Генадий (и двамата от страна на Вселенската патриаршия).

След началото на литургията Вселенският Патриарх Вартоломей бе посрещнат от митрополит Генадий и от многолюдния народ, съпровождан от протодякона си Григорий (Франгакос) и монашеското сестричество на манастира. Богослужбата бе озарявана от хора на катедралния храм в град Патра, като Великият протопсалт Леонидас Астерис бе отстъпил този път мястото си на тях. Проповедта на Вселенския патриарх бе за Божията Майка – Новия Йерусалим, под чиито молитви се стича Животворящия Източник во благо на боголюбивия народ. След богослужбата за благословение на вярващите, патриархът раздаде великденски яйца и иконки на Божията Майка – Животворящ Източник.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...