Версия: Караджич се криел в Хилендарския манастир



Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич, който е обвинен във военни престъпления, се укрива в Хилендарския манастир, пише черногорският седмичник “Монитор”.

“Монитор” твърди, че руските разузнавателни служби и гръцките православни монаси с разрешението на САЩ са помогнали на Караджич да се укрие в Хилендарския манастир, където се намира и днес и пише мемоарите си и поезия.

С американско съгласие и с руска подкрепа Караджич е в топлото и сигурно лоно на Сръбската православна църква, пише “Монитор”.

Черногорското издание посочва още, че бившият югославски министър на отбраната Велко Кадиевич, който е обвинен за военни престъпления в Хърватия, се укрива в Москва, като пътува помежду Флорида, Белград и Москва.

“В Москва Кадиевич е под защитата на руското разузнаване и по-точно на тамошни високопоставени офицери”, пише “Монитор”.

На 1 февруари тази година днес босненският вестник „Oslobođenje“ публикува материал, в който твърдеше, че бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич се укрива в Русия.

Според изданието тази информация е известна на GROZD, все още непозната за обществеността полицейско-разузнавателна група за следене на военнопрестъпници и разкриване на мрежата на техните помагачи в Босна и Херцеговина.

До информацията, че Радован Караджич се укрива в Русия, се достигнало след подслушване на един телефонен разговор, идващ от чужбина, за който „Oslobođenje“ научил от Агенцията за разследване и защита (SIPA).

През юли 2005 съпругата на издирвания за военни престъпления босненски сърбин Радован Караджич призова мъжа си да се предаде на Трибунала в Хага.

В обръщение, излъчено по босненската сръбска телевизия, Лиляна Караджич тогава се обърна към съпруга си да се предаде на трибунала в името на семейството си.

През изминалите години се споменаваха различни версии за местоположението на Караджич -че се движи между скривалища в Босна и Херцеговина и съседна Черна гора или че е в Белград.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...