Младеж извърши нападение срещу московска синагога от омраза към евреите



Източник: РИА „Новости”

Двадесетгодишният Александър Копцев, обвинен за нападението на 11 януари срещу сградата на московска синагога, при което 9 души са били ранени, е признал, че е действал от омраза към евреите.

В съобщение на прокуратурата се казва, че разпитаният в присъствие на адвокат Копцев е заявил, че изпитвал „нетърпимост към евреите и че е извършил деянието си от завист към тези хора, понеже те живеели по-добре, … че е взел решение за това престъпление под влияние на някои книги и интернет-сайтове,… и че на 11 януари е решил да нападне евреите в синагогата, като не е бил в състояние да се контролира”.

Обвиненият е заявил също така, че съжалява за пострадалите и че не е желаел смъртта им. „Един от основните фактори за случилото се беше желанието ми да умра”, е записано в съобщението на пресслужбата на Московската прокуратура, която цитира думите на Копцев. По-късно обвиняемият се е отказал от показанията си.

В петък столичната прокуратура е повдигнала обвинение срещу Копцев по три пункта: опит за убийство, мотивирано от етническа и религиозна омраза, действия, целящи да унижат достойнството на група хора заради етническата и религиозната им принадлежност и причиняване на тежки телесни повреди поради религиозна враждебност.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...