Византийска църква от 365 г. сл. Хр. бе открита в древна Стратоникея



Византийска църква отпреди 1550 години бе открита при разкопки в древния град Стратоникея в Кария, провинция Мугла в Турция.

Районът е добавен към временния списък на ЮНЕСКО за световно наследство от 2015 г. и археолозите го определят като един от най-големите мраморни градове в света.

Както съобщава Билал Согут, ръководител на разкопките в Стратоникея, древният град – известен още като Градът на гладиаторите – запазва изключителното си значение през елинистичния, римския, византийския, османския и турския период.

По време на разкопките екипът от археолози открива църква, построена през 365 г. сл. Хр. след земетресение. Билал Согут добавя, че църквата съществува до първата четвърт на VII век, по-късно районът е използван като гробище. Разказва също, че по-голямата част от разкопките са извършени в района, наречен Западната улица на града, добавяйки: „ Църквата е построена тук, на колонадната улица[1]. По-късно, през VII век след Христа, когато тя е унищожена, районът е превърнат в гробище. “ Согут подчертава, че екипът работи на терена, където са били разположени както гробниците, така и църквата, и отбелязва: „Сега възстановяваме подовите покрития на църквата. За тях са използвани поне четири различни мраморни цвята. До момента в района са открити 62 гроба“.

Стратоникея е изследвана за първи път през XVIII век. През 1743 г. Ричард Покок[2] описва театъра, булетериона[3] и внушителния вход на града. Най-ранните изображения на паметниците в Стратоникея са публикувани от Огюст де Шоасьол-Гуфие[4] и Ричард Чандлър[5]. През 1863 г. е представен топографски план на града с паметниците и обществените сгради от епохата.

Почти век по-късно булетерионът за първи път е изследван сериозно, като през 1977 г. под ръководството на Й. Бойсал мястото започва да се разкопава. Разкопките разкриват най-важните сгради на града и дават картина на неговата топография, макар и частична и недостатъчно ясна. Разкопките не са завършени и малкото, което е известно за древния град, се допълва от открити надписи и разкази на древните писатели. Някои от находките са изложени в музеи в Истанбул, Аликарнасос, Милас и Мугла. На археологическия обект Стратоникея е организиран малък местен музей.

Източник: orthodoxtimes.com

Бележки:

[1] Улиците, по чието продължение са разположени отляво и отдясно колонни коридори, са особено характерни за основаните по римско време градове в Близкия изток.

[2] Ричард Покок (1704-1765) –  епископ на Осори и Мийт – епархии на Ирландската църква. Заклет пътешественик, той е най-известен със своите пътеписи и дневници.

[3] Сграда в древна Гърция, в която се е помещавал Съветът на свободните граждани.

[4] Огюст де Шоасьол-Гуфие (1752-1817) – пътешественик и познавач на древна Гърция, член на Френската академия, посланик на Франция в Османската империя от 1784 г. до падането на френската монархия.

[5] Ричард Чандлър (1737-1810) – английски антиквар, изследовател на антиките на Йония и Древна Гърция.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...