Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев) представи новата си книга „Евангелието на Достоевски“



На 22 юни 2021 г. в централната сграда на Държавния музей по история на руската литература Волоколамският митрополит Иларион представи новата си книга „Евангелието на Достоевски“. По време на представянето владика Иларион сподели, че Фьодор Достоевски е изиграл много важна роля в неговата духовна биография.

– Срещнах този писател в ранната си младост. Още като ученик препрочетох почти всичките му творби. След това дълги години на практика не съм се връщал към книгите му, но неговият образ и идеите му винаги са присъствали в живота ми – заяви архипастирът.

Митрополит Иларион обясни, че вдъхновение за книгата е почерпил от филм за факсимилното издание на Евангелието, принадлежало на Фьодор Достоевски, което той е чел през целия си живот.

– Заглавието на моята книга – „Евангелието на Достоевски“ – има двойно значение. Първо, говоря за самото Евангелие на Достоевски – книгата, която той чете до смъртта си. Тази книга все още се съхранява в Руската държавна библиотека и аз имах възможността и щастието да я държа в ръцете си – каза още свещеникът.

– Второто значение на заглавието е поглед към духовния път на Достоевски, вниманието, с което изучава Свещеното Писание и отражението на християнските идеи в неговите книги. Във всичките си основни творби Достоевски, по един или друг начин, се опитва да се доближи до сияйния образ на Христос… Това е благата вест, която той предава чрез труда си на своите съвременници и техните потомци, включително всички нас и бъдещите поколения – отбеляза Волоколамският митрополит.

Той добави, че за този безспорен класик на литературата може да се говори „като за пророк и апостол в нашето време на безверие, на така наречения плурализъм, когато всички религиозни традиции се представят така, сякаш са изложени на пазара.“

Достоевски се обръща към хората по целия свят на различни езици, свидетелства за Христос и за това как православният човек преживява Христос“, заключи митрополит Иларион.

 

Източник: foma.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...