Нови инициативи за решаване на проблема в Кипърската Църква



Източник: phileleftheros.com

Митрополитът на Кити Хризостом подготвя ново предложение, което ще представи на Светия Синод на 8 ноември, с цел да се намери решение на кризата в Църквата. Предложението ще отвори път за архиепископски избори, като заедно с това ще осигури автокефалността на Кипърската Църква. Той загатна, че това предложение ще бъде единодушно прието от всички членове на Светия Синод.

Митрополитът на Кити съобщи, че ще подготви текст, в който ще бъдат взети предвид всички позиции, изразени за архиепископските избори, с цел да се постигне единодушно решение. В случай, че предложението на Митрополита на Кити бъде прието от членовете на Светия Синод, тогава посещението им в Константинопол ще отпадне. Най-вероятно, той ще посети Вселенската Патриаршия като представител на Светия Синод, за да осведоми Вселенския Патриарх за взетото решение.

Митрополитът на Кити потвърди, че на заседанието на Светия Синод ще постави въпроса за поведението на епископите на Морфу, Кико и Тримитунд. “Тримата не постъпиха добре и не зачетоха решението на Светия Синод”, каза той, като допълни обаче, че няма да им се налагат наказания.
Междувременно, Митрополитът на Пафос изглежда дистанциран, но не се изключва вероятността той да се върне към първоначалните си позиции. Той настояваше да се проведат избори един месец преди парламентарните избори в Кипър, най-късно през януари 2006 г.

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...