Връщат Исаакиевската катедрала в Петербург на Църквата



saint_isaacs_cathedralВластите на руския град Петербург решиха да върнат през 2017 г. най-големия храм в града – историческата Исаакиевска катедрала, която в момента е музей, на Руската православна църква, съобщават руските медии. Катедралата ще бъде върната на Църквата, но ще запази и музейните си функции, заяви пред „Интерфакс“ говорителят на петербургския губернатор Андрей Кибитов. Той добави, че това става по договорка между губернатора Полтавченко и патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.

По думите на Кибитов, предаването на катедралата изисква сложни съгласувания, в това число и с министерството на културата, тъй като храмът е част от световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО. През май миналата година директорът на музея, който се разполагаше досега в катедралата, изрази надежда, че той ще запази своя статус.

Решението на петербургския губернатор беше взето след като Петербургската епархия се обърна към министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев с молба за връщане на Исаакиевската катедрала и храма „Спас-на-Крови“ („Кървавият Спасител“ – храм, построен на мястото, където през 1881 г. е убит цар Александър II – бел. прев.) на Православната църква.

Междувременно решението на властите предизвика много спорове в града. Активисти на опозиционни партии в градския съвет събират подписи срещу него. Директорът на Ермитажа Михаил Пиотровски също заяви, че е против това решение.

Исаакиевската катедрала е построена през 1818-1858 г. по проект на френския архитект Огюст Монферан. Посветена е на св. Исаакий Далматски и е била най-големият храм на Руската империя. Височината й надвишава 100 метра, а вътрешната площ е повече от 4 хил. кв. м. През 1877 г. от амвона на Исаакиевската катедрала е прочетен манифестът на Царя освободител Александър II за Руско-турската война и освобождението на България. След революцията през 1917 г. болшевиките отнемат катедралата от Православната църква и я превръщат в музей.
Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...