Вселенският патриарх Вартоломей пред конференцията “Ориентале лумен” в Истанбул


Източник: Religion News Service

На откриването на втората конференция “Ориентале лумен”, което се проведе миналата седмица в Истанбул, Негово Всесветейшество Вартоломей, Вселенски патриарх и Константинополски архиепископ, приветства клирици и миряни от няколко православни и католически църкви, събрали се от два континента и осем страни.

Конференциите “Ориентале лумен” са част от икуменическо движение, организирано и ръководено от миряни, което работи за постигане на единство сред историческите християнски църкви, които се разделят след 1054 г. Това е единственото подобно движение, което има благословението и подкрепата на източноправославни, римокатолически и източно-католически епископи и патриарси.

В своето обръщение Вселенският патриарх Вартоломей похвали работата на конференцията, като каза: “самото ваше присъствие и участие … утвърждава още повече нашето убеждение, че всички ние, всеки от своята собствена позиция в Тялото Христово, трябва да протегнем ръка към нашите братя-християни в опит да се покорим на волята и да изпълним заповедта на нашия Господ, “за да бъдем [учениците] едно” (Иоан. 17:11).

Патриархът подчерта първенството на литургията в Църквата: “Именно в литургията всички страни на вярата и духовността на Църквата, на църковния живот и практика, на пастирското служение и каноническото право намират своя същностен източник и своето крайно значение.”

Председателят на конференциите “Ориентале лумен”, Джак Фигел, отбеляза: “Това беше един голям момент, да застанеш в Константинопол рамо до рамо с православни и католици, учейки се един от друг. Конференциите “Ориентале лумен” са уникални в икуменическия диалог, защото са отворени за обществеността, като клирици и миряни участват пълноправно, заедно с църковни водачи и богослови.”

Пленарните докладчици на конференцията включваха Диоклийски митрополит Калистос от Оксфорд, архимандрит Робърт Тафт от Папския институт за Изтока в Рим, отец Питър Галадза от Шептитския институт в Отава, отец Андрей Дудченко от Украинската православна църква, Киев, отец Пол Макпартлън от Американския католически университет във Вашингтон, проф. Габриеле Винклер от Тюбингенския университет, Германия, и проф. Ричард Шнайдер от Йоркския университет в Торонто.

Следващите конференции “Ориентале лумен” ще се проведат от 18 до 21 юни 2007 г. във Вашингтон и от 25 до 28 юни 2007 г. в Сан Диего, Калифорния, САЩ, на тема “Иконите – израз на нашата вяра”. И двете конференции са открити за обществеността и ще включват пленарни заседания с участието на широк кръг лектори, икуменически молитви и посещения на местни църкви.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...