Македонският православен портал „Премин” навърши една година



Интернет-порталът www.preminportal.com.mk навърши една година от съществуването си, малко след рождения ден и на Православие БГ. Неговата годишнина беше отбелязана на 21 септември, празника на Рождество на Пресвета Богородица (ст.ст.). Порталът е един от двата важни проекта, над които работи екипът. Вторият е списанието за духовни ценности „Премин”, в което вече от шест години се публикуват текстове от бележити духовници и учени.

 

„Видяхме, че освен сайта на Македонската православна църква, в Македония не съществува друг православен портал. Затова ни се искаше през цялата година да бъдем достъпни и чрез текстовете, засягащи духовността на човека и православния живот”, казват редакторите на сайта.

На уебстраницата има връзки към предишните издания на списанието „Премин”. Под връзката „Духовност” са публикувани интервюта, поучения от светите отци, има отделни секции за въпроси към духовника и отговори на съвременни проблеми, духовен азбучник, светиите и писмеността, беседи, жития, галерия с фотографии. Има отделни връзки за иконопис и фрескопис, за манастирски туризъм, култура и наука. Всяка от връзките се редактира и всекидневно се попълва с нови информации.

„Искахме да установим непосредствен всекидневен контакт за духовно усъвършенстване. Да се намерим, да се открием, да общуваме. За една година се събра екип от хора, които безкористно даряват своя труд и време. Събра се прекрасен, работещ всекидневно екип”, казват от редакцията.

В създаването на портала хората намират голяма подкрепа от видни личности, сред които преподавателите доктори на науките Драган Михайлович от Македония, Кица Колбе от Германия, академиците Петър Илиевски и Цветан Грозданов, председател на Македонската академия на науките и изкуствата. Подкрепа имат и от страна на Македонската православна църква.

Като немаловажна дейност на портала е и подпомагане възстановяването на конаците на манастира „Свети Никола” в село Любанци край Скопие.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...