В Британския музей е намерена клинописна таблица с името на библейски персонажИзточник: Благовест инфо

Професорът от Виенския университет Майкъл Юрса (Michael Jursa) откри в Британския музей клинописна таблица, в чийто текст се споменава персонаж от книгата на св. пророк Йеремия. Това е едно от най-важните открития в библейската археология за последните сто години, съобщава Lenta.Ru, цитирайки вестник The Telegraph.

 

Юрса, специалист по древните семитски езици е направил откритието, търсейки финансови документи от епохата на Нововавилонското царство. На една от таблиците той разчита името на човек, дарил 750 грама злато на вавилонския храм Есагила (светилище на бог Мардук). Той се наричал Набу-шарруссу-укин, а титлата му била «главен евнух». По мнението на професора този човек не е никой друг, а Сарсехим, началник на вавилонските евнуси при Навуходоносор. Неговото име е споменато в третия стих от 39 глава на Старозаветната книга, където се разказва за превземането на Йерусалим, а Сарсехим е наречен началник на скопците.
Таблицата, за която става дума е от 595 година преди Христа. Обсадата на Йерусалим и превземането му стават в 587 година преди Христа.
Според Ирвинг Финкел (Irving Finkel), който е куратор в Британския музей, откритието е от световна класа и сега книгата на св. пророк Йеремия има още по-голямо значение.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...