В Брюксел заседаваха европолитици и религиозни лидери


По покана на Европейската комисия и на Европейския парламент и с благословията на Негово Светейшество Румънския патриарх Даниил, миналата седмица в Брюксел се проведе среща на лидерите на монотеистичните религии в Европа с представители на европейски институции.

Представител на Румънската патриаршия беше Негово високопреосвещенство Нифон, митрополит на Търговище (Румъния), отговарящ за връзките с европейските институции. Председатели на събранието бяха Президентът на Европейската комисия Хосе Мануел Барозо и Президентът на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг.

Темата тази година бе “Икономическата и финансова криза: Етически принос при управлението на европейската и глобална икономика”. В дискусията участваха г-н Йоаким Алмуния, еврокомисар по икономическите въпроси и Европейският комисар Жан Фигел, както и други еврокомисари и представители на европейските институции.

Участниците подчертаха факта, че сегашната икономическа ситуация има и морално-духовни корени. Кризата в доверието, с която се сблъскват икономическите и политически системи е резултат от погрешно разбиране на ценностите, съчетано с липсата на отговорност. Тук идва и ролята на моралните ценности в икономическото управление в Европа и света. Европейският съюз не е и не може да бъде само икономическа общност. Свободата, демокрацията, солидарността, социалната справедливост, защитата на личното човешко достойнство са само някои от темите, на които трябва да се отдели особено внимание, според участниците.

В рамките на дискусията се наблегна и на факта, че трябва да се намери решение за повишаване чувството на отговорност на всеки член на европейската общност, тъй като обединена Европа не се ограничава само с териториалното си разширение. Във връзка с това църквите и религиозните общности в Европа имат особена роля. Те трябва да работят и да свидетелстват за солидарността на обществото чрез социалната си ангажираност.

В заключение може да се каже, че срещата доказа важността на диалога между религиозните лидери в Европа и представителите на европейските институции, който в рамките на Договора от Лисабон има официален характер. | www.basilica.ro

Превод: Камелия Константинова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...