В Кронщад празнуват 180 години от раждането но св. Йоан КронщадскиИнтерфакс

С богослужение във Владимирския събор на Кронщад в събота започнаха тържествата в чест на 180-годишнината от деня на раждането на небесния покровител на града – св. праведни Йоан Кронщадски и 100-годишнината от неговата кончина. В парка пред мемориалния музей-квартира на св. Йоан беше открит паметник на светеца. Той беше осветен от викария на Санкт-Петербургската епархия Маркел, епископ Петерхофски.

Паметникът, излят от бронз, е скулптура, малко по-голяма от човешки ръст. Светецът, облечен в расо, седи в креслото си, с ръце върху коленете. Статуята е изработена с пожертвувания на благотворители. Авторът, младият скулптор от Москва Андрей Соколов, който е работил няколко години върху нея, не е взел хонорар за работата си.

Сред гостите в тържествата има и роднини на св. Йоан. Сред тях е внучката на сестра му Тамара Орнатская, доктор на филологическите науки и издател на дневниците на светеца, както и потомци по линия на съпругата му Елизавета Сергиева, съобщава Интерфакс. Известно е, че св. Йоан Кронщадски е смятал за свой небесен покровител българския светец преп. Йоан Рилски, към когото е изпитвал особена почит и благоговение.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Дон Кихот каза:

    Не е „Петергоф“, а Петерхоф (‘Двора на Петър’ от герм. der Hof ‘двор, дворец’).