В Куба ще строят руски православен храм



Източник: РИА Новости

Започнал е строежът на руска православна църква в Хавана, това е заявил посланикът на Куба в Русия Хорхе Марти Мартинез по време на срещата си миналия вторник с патриарха на Москва и цяла Русия Алексий ІІ. Храмът ще бъде построен за срок от 18 месеца “в най-красивата част на Хавана”, – е добавил той.

От своя страна руският патриарх е изразил надеждата си, че руснаците, живеещи в Куба, ще имат един духовен център, който ще ги подпомага в работата им за доброто на тази страна.

Въпреки че Куба се намира на хиляди километри от Русия, отношенията между тези две страни започват да се динамизират след период на застой. Между три и пет хиляди руснаци живеят към момента в Куба, е изтъкнал Хорхе Марти Мартинез пред журналистите след срещата, преди да подчертае, че руският и кубинският народ поддържат “искрено приятелство”. “За нас е необходимо Русия да бъде силна, стабилна и просперираща страна. Не само руснаците имат нужда от това, но също и кубинците, и целият свят” – е подчертал посланикът.

Алексий ІІ се е изказал в полза на вдигането на блокадата, наложена от Съединените щати на страната преди 47 години, е добавил посланикът.

До момента единствено Гръцката православна църква е представена в Куба, е съобщил г-н Мартинез.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...