Митрополит Иларион (Алфеев) призова Путин да защити християните в Африка и Близкия Изток



На 2 февруари 2022 г. на официална церемония в Кремъл руският президент Владимир Путин награди Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев), ръководител на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, с орден „Св. Александър Невски“ „за големия му принос за развитието на международните и междуконфесионалните отношения“, съобщават руските медии. Митрополит Иларион беше един от неколцината наградени от президента изтъкнати представители на руското общество, наука, изкуство и т.н., и единствен представител на Руската православна църква сред тях.

Благодарейки на президента за наградата, владика Иларион отбеляза значимостта и заслугите на отдела, който ръководи. „Наричат понякога нашата институция „църковно министерство на външните работи“, което не е съвсем справедливо, защото ние се занимаваме не само с външните работи, но и с междуконфесионалните отношения в нашето отечество. А през последните години все повече се усещаме като един вид отбранително ведомство, защото сме принудени да браним свещените предели на нашата Църква“, каза той.

Митрополит Иларион използва случая, за да напомни за преследванията на християните по света и особено в страните от Азия и Африка. Той призова президента Путин да действа активно в тяхна защита.

„Бих искал да се възползвам от възможността, за да Ви благодаря за подкрепата, която оказвате на преследваните християни по целия свят. Благодарение на руската армия терористите са изгонени от Сирия. Но и в редица други страни от Близкия Изток, където християните са атакувани от терористите и радикалните групи, те също се нуждаят от защитата и помощта на Русия – каза митрополит Иларион. – Особено внимание днес изисква Африка. В някои държави от този континент са се развихрили мащабни гонения срещу християните. Вярващите от Африка гледат с надежда към Русия и нейния президент, а също и към Руската църква“.

Митрополит Иларион (Алфеев), известен богослов и църковен деец на съвременното православие, е глава на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия от 2009 г. Той е смятан за „дясната ръка“ на Московския патриарх Кирил и едно от най-влиятелните лица не само в Руската православна църква, но и в съвременна Русия като цяло.

Митрополит Иларион е автор на повече от хиляда публикации, в това число на изследвания по Нов Завет, патристика, догматическо богословие и църковна история, а също и на преводи на творенията на древните църковни отци от гръцки и сирийски език. По-известни негови книги са: „Тайнството вяра: Въведение в догматическото богословие“ (1996, има български превод), „Животът и учението на св. Григорий Богослов“ (1998), „Духовният свят на преподобния Исаак Сириец“ (1998), „Преподобният Симеон Нови Богослов и православното Предание“ (1998), „Православното богословие на границата на епохите“ (1999), „Свещената тайна на Църквата: Въведение в историята и проблематиката на имеславските спорове“ (в 2 тома, 2002), „В какво вярват православните християни: Катехизически беседи“ (2004), „Православието“ (в 2 тома, 2008-2009), „Иисус Христос: Живот и учение“ (в 6 тома, 2016-2017), „Проповеди“ (в 3 тома, 2016-2018), „Катехизис: Кратък пътеводител по православната вяра“ (2017), „Апостол Павел: Биография“ (2017), „Апостол Петър: Биография“ (2018), „Благодатта и законът: Тълкуване на Посланието на апостол Павел до Римляни“ (2018), „Литургията: Исторически и богословски коментар към Литургиите на Йоан Златоуст и Василий Велики“ (2018), „Евангелието от Йоан: Исторически и богословски коментар“ (2018) и други. Много негови книги са преведени на чужди езици.

 

 

Превод: Андрей Романов

По материали на руските медии

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...