В Полша започна процесът на беатификация на папа Йоан Павел ІІ


Католическите иерарси на Полша се събраха в Краков, за да обявят, че започва събирането на данни за предстоящото прославяне на папа Йоан Павел II като “блажен”, съобщава Благовест-Инфо.

В краковската катедрала, където някога е служил самият архиепископ Карол Войтила, бе отслужена тържествена меса, оглавена от днешния краковски архиепископ Станислав Дзивиш – многогодишен личен секретар на покойния папа. След края на службата архиепископ Дзивиш прие клетвата на петимата членове на специалния епархийски трибунал, които трябва да съберат свидетелства за живота на кандидата за беатификация, както и за евентуалните посмъртни чудеса на Йоан Павел ІІ.

Всички жители на архидиоцеза, които пожелаят да разкажат спомените си за Карол Войтила, могат да говорят с членовете на трибунала лично при затворени врати. Местната преса съобщава, че вече около 100 човека, включително самият архиепископ Дзивиш, са изразили желание да разкажат за своите срещи с покойния понтифик.

Папа Бенедикт XVI санкционира съкратена процедура за процеса на беатифициране на своя предшественик. Обичайната практика предвижда, че каноничният процес, който води до причисляване на един католик към лика на блажените, може да започне едва 5 години след смъртта му. Въпреки това, отчитайки заслугите на Йоан Павел II, новият папа реши да започне процеса много преди канонически допустимия срок.

В миналото самият Йоан Павел II направи това, започвайки процеса на беатификация на майка Тереза почти веднага нейната смърт. Майка Тереза, починала през 1997 г., бе обявена за блажена през 2003 г.

Самият процес, съгласно каноничното право на католическата Църква, прилича по формата си съдебна процедура. В началото във Ватикана постъпва обширното досие на кандидат-блажения, т. нар. positio, съдържащо документи и свидетелства, които потвърждават неговия благочестив живот.

Проверява се цялата кореспонденция на този човек, неговите записи, проучва се целият му жизнен път. Освен това Ватиканът вероятно ще събира доказателства, че Йоан Павел II извършва чудеса и след смъртта си. Като такова доказателство може да послужи, например, нечие неочаквано излекуване от тежка болест след молитви, отправени към покойния папа. За пълната му канонизация, тоест за да бъде той причислен към лика на светците, Църквата трябва да констатира най-малко две необясними от науката чудеса, свързани с покойния понтифик.

След това се изслушват показанията на застъпниците на канонизацията. В състава на епархийския трибунал влиза и лице, наречено "защитник на справедливостта" – човек, който трябва да поставя под съмнение всички факти, изнесени пред комисията. Този “обвинител” понякога бива наричан "адвокат на дявола".

Ако заседанието на трибунала приключва в полза на кандидата, неговото досие отива в Конгрегацията по делата на светците. Там документите се разглеждат от нова комисия, в която могат да влизат дори представители на други религии и светски хора. Комисията трябва да определи дали приписваното на кандидата чудо няма научно или поне някакво логично обяснение.

Ако комисията не открие такова обяснение, конгрегацията потвърждава, че чудото наистина е налице и че кандидатът наистина го е извършил. Само след това папата провъзгласява официално новия католически светец.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...