Да защитиш Църквата значи да останеш християнин във всяка ситуация



Борисполският и Броварски митрополит Антоний (Паканич) отговаря на въпроси, свързани с църковните събития в Украйна.

– Как да не се съблазним и да не отпаднем от Църквата; как да се отнасяме към легализирането на т.нар. Православна църква на Украйна?

– Да се отнасяме мъдро и спокойно.

Всички изпитания трябва да напомнят на християнина отново и отново, че най-важното за него е да укрепва отношенията си с Бога. Тези отношения са нашата област на отговорност; те са смисълът на нашия живот.

Всичко се случва по Божия воля. Господ допуска злото по различни причини: за укрепване на вярата ни, за наше смирение, а също така, за да може човекът мъжествено да пребори злото. Със злото трябва да се борим, но като първо го победим в сърцето си. И когато страстите утихнат, с хладен ум и горещо сърце човек трябва да води тази борба, да възпира атаките на злото с всички сили.

Как можем да го направим на практика? Важно е да бъдем внимателни и бдителни. Да проверяваме информацията, която стига до нас – за това има предостатъчно възможности. Трябва да сме по-активни и любознателни, да се интересуваме от историята на Църквата, да задълбочаваме познанията си върху Свещеното Писание. Тогава за тези, които сеят лъжа, ще е по-трудно да манипулират един подготвен човек.

“Помни миналото, осланяй се на Господа за бъдещето, употребявай настоящето за благо”, казваше св. Филарет (Дроздов)

Трябва да познаваш лицето на врага, да разбираш, че има определени сили, които преследват свои интереси, и Църквата попада в полето на тези интереси. Тяхната цел е да разделят, за да властват. Съществуват много компании, които обслужват тези групи, в това чисто – и средства за масова информация. Следователно, не трябва да се вярва на информация, разпространявана от пропагандистки, ангажирани медии, които преследват частните си цели и полза. Вероятно в скоро време ще се излее поток от лъжлива информация за Църквата и нейните служители; и е въпрос на чест за вярващите хора да защитят истината, Църквата, своите близки. Всеки може да направи това на своето място. Да не се разпространяват слухове и догадки, да не се всява паника – това също е помощ за Църквата.

Разбира се, на Църквата й е нужна общата молитва. Това е нейната душа. Когато хиляди, милиони вярващи хора се молят заедно в православните храмове, в празничните и възкресните дни, Небето слиза на земята и ние, християните, ставаме за тези мигове небесни жители. В такива моменти Господ ни укрепява и утешава.

Във всяка сложна ситуация е важно да се обръщаме към светиите, да се запознаваме по-добре с техните жития и подвизи, да заставаме по-близо до тях. Техният опит е дотолкова разнообразен и дълбок, че ние без съмнение ще намерим там пример за себе си и подсказка на решение за всяка житейска ситуация.

Четете постоянно Евангелието, прониквайте се с мъдростта на неговите страници, хранете сърцата си с Христовата любов. И в нужния момент нужните думи ще ви укрепят за едно или друго действие.
Да защитиш Църквата – това значи да останеш християнин във вяка ситуация; да не губиш мирния дух, човеколюбието, да уповаваш във всичко на Господа, надявайки се и вярвайки в Неговата благодатна помощ, като правиш възможното по нашите човешки мерки. “Времето на земния ни живот е безценно: в него решаваме нашата вечна участ” – поучава св. Игнатий Брянчанинов.

Предателството винаги боли. Но най-важното при това е ти самият да не станеш предател.

Записа: Наталия Горошкова
Източник: pravlife.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...