Две прес-съобщения на Вселенската патриаршияМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Титли като „Негово Божествено Всесветейшество“ не заслужават коментар. Но твърдението, че Константинопол бил покръстил украинския народ е абсурдно, тъй като през 988 г. в Херсон се кръщава руският княз Владимир. Украинската нация се появява на историческата сцена чак през ХV-ХVІ в.

 2. ieromonah Ioan каза:

  Не ги оставя на мира рогатия, само се чудят как да се заядат едни с други. Почти съм сигурен, че на руския патриарх два дни преди срещата ще му стане я лошо, я много заето и няма да се срещне с Вартолозмея. Те не могат да се гледат от гордост, а седнали да празнуват заедно, да бяха български синод да ги разбереш, а то на човек му се иска да са други.

 3. Vladimir каза:

  Слушай момченце, тази титла „Негово Божествено Всесветейшество“ Вселенските Патриарси я носят от VІ век. Не мислиш ли, че 1500-годишна традиция е твърде голяма лъжица за твоята уста?

 4. Дон Кихот каза:

  Истината е, че през VІ в. патриарх Йоан Постник за първи път се подписва „вселенски“ (ойкуменикос), което естествено предизвиква гневната реакция на папата. Това е претенциозна и погрешна титла, защото за византийците тяхната империя е Вселената. След 1453 г. титлата изгубва всякакъв смисъл.

 5. Vladimir каза:

  „Така през последните години привнесеният отвън в Православната Църква опасен сблъсък между каноничния критерий на строгото териториално очертаване на църковните юрисдикции и секуларизираната идеология на етноцентричната църква нарани сериозно хармоничността и каноничното църковно действие на междуправославните връзки…“ (Вселенски патриарх Вартоломей І, писмо прот. № 384/2004 г.). Драги ми Рицарю, както искрено се надявам, от горния цитат би трябвало да си разбрал, че държавните граници могат да си се променят колкото си искат, но църковните не, защото те са установени и се крепят на правилното прилагане на Свещените канони. Това че Империята може и да не съществува, нима означава, че и Църквата трябва да изчезне заедно с нея? Така че смисълът на титула „Негово Божествено Всесветейшество Архиепископ на Константинопол – Нови Рим и Вселенски патриарх“ остава, и ще остане и занапред, защото е в Църквата Христова, а не в която и да било държава. Вземи най-накрая да се отвориш старите учебници и си преговори материала. Православната Христова Църква е съществувала преди всички държави и ще съществува и след всички тях – поне така ни учи Догматиката. Нали, погубителю на ветрени мелници? Откровенията ти за „претенциозна и погрешна титла“ просто няма да ги коментирам, по отношение на тях си препрочети отново горното.