Епископ Артемий: Положението в Косово продължава да се влошава


Положението на косовските сърби продължава да се влошава независимо от разполагането на новата мисия на Европейския съюз в Косово, заяви пред руски медии Рашко-Призренският епископ Артемий.

Коментирайки събитията, жертви на които стават косовските сърби, на фона на разполагането на новата мисия ЕУЛЕКС, епископът заяви: "Това само показва, че с тяхното идване нищо не се промени. И когато властта в Косово бе в ръцете на международните полицейски сили УНМИК, се извършваха същите престъпления, нападения и разрушавания на църквите – и всичко това в присъствието на КФОР, военните миротворчески сили на НАТО. Всичко, което се върши, навежда на мисълта, че албанските терористи и албанците искат да покажат, че за тях никоя друга власт освен собствената не е легитимна. Те не уважаваха УНМИК, не уважават и ЕУЛЕКС. Но ние друго и не очаквахме – Брюксел и Вашингтон така силно настояваха за тази мисия, че стана ясно, че тя се разполага не за да ни помогне".

Отговарявайки на въпрос на кореспондента на в. "Правда", косовският духовен лидер подчерта:

"За съжаление, ние видяхме последните събития в Косово, когато едва не загина сръбски младеж, а също така и обстрела на сръбски пожарникари с мини и опожаряването на сръбски магазини… И всичко това няколко дни преди и след Нова година… Вече години наред над този сръбски южен край е надвиснал трагичен мрак. Страда невинният народ, който иска само да живее в собствените си къщи и се бори с последни сили за оцеляване.

Недоверието на косовските сърби към международната мисия е оправдано, тъй като вече почти десет години независимо от присъствието на международните сили положението на сърбите само се влошава. И както действаха силите на международната полиция УНМИК и КФОР, така действа и мисията ЕУЛЕКС. Няма голяма разлика".

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...