Задълбочава се църковната криза в Украйна



Днес, 20 юни 2019, четвъртък, бившият глава на неканоничната Украинска православна църква – Киевска патриаршия и «почетен патриарх» на създадената през декември в Киев църковна структура под името „Православна църква на Украйна“ – Филарет (Денисенко) – е свикал «поместен събор». На събора е било взето решение за възстановяване на неканоничната Украинска православна църква – Киевска патриаршия и отмяна на решенията от 15 декември за присъединяване на същата УПЦ КП към създадената нова структура – автокефалната Православна църква на Украйна. За глава на УПЦ КП отново е бил провъзгласен Филарет.

„Киевската патриаршия продължава да бъде собственик на всички капитали и активи, придобити със собствени средства или прехвърлени й от правителствени агенции или местни власти, включително църкви, манастири, образователни институции и т.н.“, се казва още в резолюцията от срещата.

В изявления пред репортери, почетният патриарх Филарет е подчертал, че решението за разпускане на т.нар. Киевска патриаршия, взето по време на „обединителния събор“, не е валидно. В отговор другата неканонична структура, участвала в обединителния събор – Украинска автокефална църква – е разпространила съобщение с призив към участниците в т.нар. поместен събор „да осъзнаят опустошителните последствия от тази среща и да престанат да подкопават единството на Църквата и украинския народ.“ 

Неканоничната Украинска православна църква на Киевската патриаршия, която се ръководи от Филарет (Денисенко), престана да съществува след „обединителния събор“, който се състоя на 15 декември 2018 год. Тогава УПЦ КП и другата неканонична организация –  Украинската  автокефална църква – се обединиха, създавайки нова структура под името «Православна църква на Украйна», чийто глава стана Епифаний (Думенко).

В началото на януари Константинополският патриарх Вартоломей издаде томос за автокефалия на тази нова структура, който все още не подкрепен от останалите поместни православни църкви. Каноничната автономна Украинска православна църква МП, водена от митрополит Онуфрий, отказа да участва в „обединителния събор“. 

Няколко месеца по-късно Филарет Денисенко декларира отделянето си от ПЦУ и обвини нейния глава, Епифаний Думенко, в нарушаване на предварителните споразумения: според него лидер на църквата е трябвало да бъде той самият, а Епифаний да осъществява само външно представителство. Освен това Филарет заяви, че не счита Епифаний за независим предстоятел, а новата структура ПЦУ счита за неканонична. Очаквано от ПЦУ заявяват, че единодушно подкрепят Епифаний, заплашвайки в същото време Филарет с «канонични и юридически последици».

По материали от: romfea.gr, ukraina.ru, РИА Новости.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...