Известен сектовед ще съветва руското правосъдие


Президентът на Руската асоциация на центровете по изучаване на религиите и сектите проф. Александър Дворкин беше избран за председател на експертния съвет към руското Министерство на правосъдието. Негови заместници станаха директорът на Правозащитния център към Световния руски народен събор Роман Силантиев и имамът на Апанаевската джамия в Казан Валиулах Якупов.

Със заповед на Министерството на правосъдието от 3 март в състава на съвета бяха включени представители на изпълнителната и законодателната власт, както и водещи специалисти по държавно-религиозните отношения, новите религиозни движения и псевдорелигиозните криминални и екстремистки структури. В съвета влязоха и представители на православието, исляма, юдаизма и будизма.

"Главната заслуга за възстановяване на експертния съвет по религиите принадлежи на новия министър на правосъдието и неговия високопрофесионален екип, които успяха за по-малко от година да спечелят уважението на законопослушните религиозни общности", каза в петък пред Интерфакс Силантиев.

Той изрази увереност, че "на реорганизирания съвет се възлагат големи надежди не само от страна на правителствените структури, но и от страна на законопослушните религиозни общности".

Задачите на държавната експертиза са: да определи религиозния характер на организацията, която желае регистриране въз основа на учредителните й документи, да събере сведения за основите на нейното вероучение и практика; да прецени достоверността на сведенията в представените от религиозната организация документи относно основите на нейното вероучение; да проверява доколко заявените при държавната регистрация форми и методи на дейността на религиозната организация отговарят на реалността. | Интерфакс

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. portos каза:

    В българският език няма такава дума „законопослушни“. Смисълът можеше да бъде предаден и със следният израз: „с недеструктивна религиозност“ или „съобразяващи се със законите и моралните норми в обществото“.

    Законопослушни буди лоши асоциации.

  2. Idiot каза:

    Трябва и у нас да направят такъв съвет. Не може разните му там секти да си разиграват коня как им захочется.