Израел ще улесни достъпа до Витлеем за поклонниците около Рождество Христово



Източник: le Nouvel Observateur

Според информация на „Асошиейтед прес”, израелските власти са обявили, че ще съдействат да се улесни достъпа на християнските поклонници до Витлеем през периода на Рождественските празници.

От 24 декември до 18 януари (арменската Коледа) поклонниците няма да имат нужда от разрешение от страна на израелската армия, за да посетят града, в който се е родил Христос.

Армията ще извършва случайни проверки, вместо да проверява всеки туристически автобус, е съобщил представителят на израелските въоръжени сили Авив Фейгел. Израелските араби и християните палестинци ще могат свободно да влизат във Витлеем, като последните ще могат да посетят семействата си в Израел, е добавил военният. „Поемаме премерен риск, като улесняваме граничния контрол, понеже добре си даваме сметка за важността на Витлеем”, е заявил Фейгел.

Около контролно-пропускателните пунктове около градовете в пред-йорданската област нерядко стават големи задръствания, а палестинците са често подлагани на унизителни претърсвания. Рождественските празници във Витлеем са затруднени от започването на сегашната Интифада през 2000 година. През 2002 година израелската армия прекъсна достъпа до града и го обсади, след като палестински бунтовници бяха намерили убежище в храма „Свето Рождество Христово”.
Спада на насилието през тази година позволи да се увеличи броя на поклонниците във Витлеем, който е достигнал 250 хиляди от януари досега, спрямо 100 хиляди за цялата 2004 година.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...