Станишев е признателен на РПЦ за съдействието й в борбата с разкола


Премиер-министрът на България Сергей Станишев изрази благодарност на Московската патриаршия за подкрепата й за каноничната Българска православна църква, съобщава Интерфакс.

"Българското правителство подаде жалба в Европейския съд по правата на човека и аз благодаря на експертите на Руската православна църква за помощта”, каза  Станишев пред журналисти във вторник, коментирайки резултатите на срещата си с патриарха на Москва и цяла Русия Кирил в Свети-Даниловия манастир в Москва.

Наскоро Европейският съд по правата на човека призна правата на разколническата “православна” религиозна организация върху редица църковни обекти в България. Тези дни правителството на България подаде жалба в Страсбургския съд, в която оспорва това решение.

Станишев подчерта, че църковният разкол в България през 90-те години е имал политически характер и днес в страна му “съществува само една Православна църква, ръководена от Патриарх Максим”.

На свой ред патриарх Кирил благодари на българския премиер за твърдата му позиция по защитата на единството на Българската православна църква.

По думите на предстоятеля на Руската църква и в България, и в Русия “православието е едно от значителните измерения на националната идентичност”, а общността на културата, вярата и езика на българския и руския народи дава добра перспектива за развитие на отношенията между двете държави.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...