Изявление на преподавателите от семинарията “Св. Владимир”


svots.edu

На 31 март академичният съвет на православната богословска семинария “Св. Владимир”, Ню Йорк, направи следното изявление:

До православните верни в Америка

Ние, академичният състав на семинарията “Св. Владимир”, сме обезпокоени от проблемите, които измъчват Православната църква в Америка през последните години. Досега ние не сме говорили открито, като се надявахме, че редовните структури на Църквата ще съумеят да възстановят мира и стабилността. Продължителното страдание на нашата Църква обаче, а сега и тежкото положение на верните в Аляска, наши братя и сестри в Христа, дотолкова ни разтревожи и ни причини болка, че се чувстваме принудени да говорим. Ние заставаме до свещениците, дяконите и верните, които смело и открито заговориха за своето беззащитно положение.

До възлюбените архиереи на Православната църква в Америка

Макар всички да сме отговорни един за друг пред Бога, високото призвание на надзорничеството се отнася по особен начин до вас, епископите. Нашата искрена надежда е, че вие няма да пренебрегнете дара, който ви е даден, призванието да пазите тялото и да водите верните, като се вслушвате внимателно в нуждите и тревогите на целия Божи народ – както клира, така и миряните – в дух на любов и благост. Ние ви умоляваме да бъдете усърдни в тези въпроси, тъй като, както апостолът учи, така вие ще спасите както себе си, така и паството си.

Нашата гореща надежда

Съборност, единство и прозрачност – разбирането на първите пастири на Православната църква в Америка – очевидно е изоставено. Ситуацията в Аляска е нещо повече от просто поредното проявление на тази трагедия. Когато страда един член, страда цялото тяло, така цялата Църква изпитва болка, когато една епархия бедства. Ние се намираме в един сеизмичен момент: бъдещето на Православната църква в Америка е изложено на опасност.

Ние се стремим да живеем като верни, отговорни християни под ръководството на нашите епископи, които ще отговарят пред Бог-Отец за Църквата, която им е поверена. Затова се молим Светият Синод на Православната църква в Америка да се покаже достоен за своето високо призвание като подражатели на Христос и пастири на своето стадо. Заедно с цялата Църква ние молитвено и с тревога очакваме едно правдиво разрешение на тези въпроси.

Свещ. Джон Бер                                          Протоиерей Чад Хатфийлд
Декан                                                            Главен секретар

Протоиерей Пол Тарази
Протоиерей Стивън Белоник
Иконом Хари Папас
Протоиерей Джон Ериксън
Свещ. Александър Рентъл
Дякон Кевин Смит
Д-р Пол Майендорф
Д-р Джон Барнет
Д-р Питър Бутенеф

Долуподписаните заслужили и оттеглили се декани, членове на академичния състав и административни служители на семинарията “Св. Владимир” изразяват своята подкрепа на изявлението на академичния състав на семинарията:

Протопрезвитер Тома Хопко
Протоиерей Пол Лейзър
Протоиерей Джон Брек
Проф. Дейвид Дрилък

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...