Калфин откри в Милано изложба „Православната традиция на България“



Източник: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните Ивайло Калфин откри в библиотека “Амброзиана” в Милано вчера изложба “Православната традиция на България. Икони и ръкописи от XIV до XIX век”, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Събитието е организирано от Държавния културен институт към Министъра на външните работи на Република България (ДКИ), Националната Художествена Галерия (НХГ), Центъра за славяно-византийски проучвания “Иван Дуйчев”, Църковния исторически и архивен институт към Светия Синод на Българската православна църква и библиотека “Амброзиана”.

Изложбата ще приема посетители до 1 юли 2007 г. “Впечатлен съм от качеството на иконите и ръкописите”, сподели директорът на библиотека “Амброзиана” монсиньор Джанфранко Равази на пресконференцията по повод откриването на изложбата. Той отбеляза, че за първи път известната миланска библиотека показва такава забележителна българска колекция. “Изложбата “Православната традиция на България. Икони и ръкописи от XIV до XIX век” е един реален европейски проект в смисъла на стремежа на Обединена Европа да търси единство в многообразието”, посочи директорът на ДКИ Людмила Димитрова в обръщението си към присъстващите на пресконференцията. В първата година от пълноправното членство на България и 50-годишнината от подписването на Римските договори, изложбата е щастлива среща между българското средновековно изкуство и италианския Ренесанс, посочи още Димитрова. “За първи път осъществяваме съвместен проект с институции от толкова висок ранг. Не мога да не бъда поласкан от факта, че българско изобразително изкуство заема място до образци на италианския Ренесанс каквито са творбите на Леонардо, Ботичели, Тициан, Караваджо”, подчерта директорът на НХГ Борис Данаилов. Митрополитът на Варна и Велики Преслав и председателстващ Светия Синод на Българската православна църква Кирил предаде на гостите поздрави от българския патриарх Максим.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...