Клеветническа кампания преди изборите за архиепископ на Кипър


Източник: OrthodoxNews

Кипърската православна църква е без водач вече четири години, откакто се установи, че епископ Хризостом – който вече официално се оттегли – страда от болестта на Алцхаймер.

През май Светият Синод най-после взе решение чрез избори да ръкоположи нов архиепископ, но това стана след такова вълнение и съперничество в Светия Синод, че се наложи в крайна сметка да се намеси главата на Еладската църква.

Изборният процес е определен да започне на 24 септември – след летните месеци, за да се осигури възможно най-висока избирателна активност.

През този месец беше създаден нов закон, изискващ кандидатите да бъдат вписвани в избирателните бюлетини по азбучен ред вместо по категории и графи, което ще покаже предпочитанията на представителите, избиращи архиепископа.

Епископът на Пафос каза, че целта на новия изборен закон е да няма дискриминация по отношение на “възрастните и малограмотните”. Игуменът на Кикския манастир Никифор обаче заяви, че останалите църковни водачи са гласували за новия изборен процес, за да намалят шансовете му в изборите, тъй като в момента той оглавява избирателните списъци. “Аз не подкрепих този закон, защото е очевидно, че той не осигурява съвестен и гладък изборен процес”, каза Никифор в телевизионното предаване “Апо мера се мера”, като добави, че новият закон е замислен, за да “обърка, измъчи и обезсърчи” избирателя.

Главните съперници в предстоящите избори са епископът на Пафос и игуменът на Кикския манастир.

Наскоро епископът на Пафос обвини косвено игумена на Кикския манастир – без да споменава името му – в организирането на екскурзии, които да му осигурят подкрепата на възрастните избиратели на изборите през септември. “Един [епископ] разполага с финансови възможности и всеки уикенд изпраща 20-25 автобуса, около 1000 души, на екскурзия с поемане на всички разходи. Това се случва всеки уикенд в продължение на повече от две години. Приблизително 10 000 кипърски лири се харчат седмично. Всички тези възрастни мъже и жени, за кого мислите, че ще гласуват? Възрастните мъже и неграмотните жени, които не са видели нещо по-добро, ще гласуват за онзи, който им предлага всичко това.”

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...