Кралица Елизабет ІІ благодари на майстори от Санкт Петербург за подарени резбовани икони за слепи


Източник: Interfax

Кралицата на Великобритания Елизабет ІІ благодари на майстори от Санкт Петербург за дърворезбованите икони за слепи, които те подариха на Нейно Величество по повод рождения й ден.

Ръководителят на творческо студио “Наследие” Александър Софински е получил писмо, в което Елизабет ІІ изказва гореща благодарност на руските майстори за техния дар и оценява високо тяхното отношение към нейната благотворителна дейност.

През април майсторите от студиото изпратиха в Бъкингамския дворец с помощта на британския консул 26 православни икони, изобразяващи св. Георги Победоносец, и 54 портрета на Нейно Величество, за да могат английските слепи деца да видят своята кралица и нейния светец-покровител на тържествата за рождения ден на кралицата.

Релефни икони, изпълнени в старата руска традиция на осезаемите икони, се срещат в много православни църкви, манастири и музеи на Русия, както и на Света гора и в Йерусалим. Подобни икони има също и във Финландия, Германия, САЩ, Франция, Швейцария и Великобритания.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...