Милешевският епископ в болница, СПЦ отлага редовно заседание на Aрхиерейския съборИзточници: СПЦ, Макфакс

На официалната страница на Сръбската православна църква е публикувано кратко съобщение, че по призива на Светия Архиерейски синод и съвета на патриарх Павле, започналият на 28 август гладна стачка милешевски епископ Филарет „се е отказал от по-нататъшен протест” на сръбско-черногорската граница и е бил приет за лечение в болницата в Приеполе.

Междувременно, черногорските власти са решили да допуснат епископ Филарет в страната, но под полицейски надзор и само за извършване на верски обреди. „Заради интересите на гражданите на Черна гора и техните верски чувства, решихме да разрешим влизането на Филарет в държавата ни”, е заявил черногорският външен министър Милан Рокен след непланирана среща със сръбския си колега Вук Йеремич в Подгорица вчера.

Същевременно, на 6 септември Светият Архиерейски синод на СПЦ е взел решение да отложи тазгодишното есенно редовно заседание на Светия Архиерейски събор, определено за 16 октомври, „поради причини от вътрешноцърковно и практическо естество”.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...