Митрополит Амфилохий награден с ордена „Свети Андрей Първозвани”Източник: Светигора прес

На 12 декември тази година Негово Високопреосвещенство Архиепископ цетински и Митрополит черногорско-приморски Амфилохий получи в Москва престижната международна награда и орден на Руския държавен фонд „Свети Андрей Първозвани” за вяра и вярност заради подвижническите му усилия за съхраняване на християнските светини и дейното му сътрудничество в името на мира и единството между народите.

Наградата му бе връчена на тържествена церемония в Кремълския държавен дворец. Тя се дава за четиринадесети пореден път на заслужили деятели на нивата Господня, като особен знак на благодарност на руската държава към личности в Русия и света, допринесли с труда си за утвърждаване на православната вяра и верността към Христовата Църква, както и за научни постижения в различни области на обществения живот.

В словото си на награждаването владика Амфилохий благодари за високото признание и изтъкна, че този орден е не само за него, но и за всички предци, показали вярност към Христа Бога и православна Русия. Той особено изтъкна думите на свети Петър Цетински, изречени от този велик светител в края на земния си живот, които той оставил като завет на Черна гора и черногорците: „Бъдете верни на еднокръвната и единовярна Русия”.

Десет от тазгодишните лауреати на това високо признание са руснаци, а митрополит Амфилохий е единственият чуждестранен лауреат.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...