Бенедикт ХVІ припомня 40-годишния юбилей от срещата между Атинагор и Павел VІ



Източник: Агенция Зенит

Папа Бенедикт ХVІ е изпратил на Вселенския патриарх послание по случай празника на закрилника на Константинополската църква, свети Андрей Първозвани, брат на свети Петър, в което потвърждава намерението си за продължаване на диалога и обявява желанието си да посети Истанбул при първа възможност.

Както всяка година, римска делегация, водена от председателя на Папския съвет за единението на християните, кардинал Валтер Каспер, е посетила Фенер по случай патронния празник.

Папата е изразил надеждата си Рим и Константинопол да достигнат до „все по-дълбоко общение, за да превъзмогнат препятствията, които съществуват още”, за да могат „да служат заедно Светата Евхаристия, Христовата жертва за живота на света”. Папата е изказал искреното си съжаление, че не е можал да присъства лично на празника на свети Андрей.

В посланието си Бенедикт ХVІ е споменал „историческата” среща между папа Павел VІ и патриарх Атинагор, чиято 40-годишнина се отбелязва на 7 декември. Това събитие отпреди четири десетилетия се е превърнало в основата на „една нова връзка, характеризирана с взаимното зачитане и помирението”, е подчертал папата и изтъкнал, че отменянето на анатемите е белязало „началото на нов сезон в църковния живот, в диалога, показал значителен напредък”. Бенедикт изказал също така задоволството си от подновяването на богословския диалог след няколкогодишен застой. Той е пожелал диалогът да бъде плодотворен и никакво усилие да не бъде спестено за постигане на целта.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...