Митрополит Кирил Смоленски призова да не бъде допусната независимостта на КосовоCollectif Kosovo, Pravoslavie RU

Признаването на независимостта на Косово ще разруши целостта на Сърбия, заяви главата на Отдела за външноцърковни отношения на Московската патриаршия митрополит Кирил Смоленски и Калининградски. „Ние сме за това, Сърбия да запази своята цялост и Косовската област да не бъде отнемана никога, по чужда зла воля, от народа, изстрадал правото си съхрани тази светиня в своите обятия” – каза владиката след богослужението, което отслужи в неделя в подворието на Сръбската патриаршия в Москва.

„Всичко е в Божиите ръце, но Божията воля се извършва чрез човешки ръце, затова до най-последния момент трябва да се борим да не се разруши вътрешното единство на братската сръбска страна” – призова йерархът.

В проповедта си митрополит Кирил изрази удовлетворението си от присъствието в руските духовни школи на сръбски студенти, и отбеляза, че „е време да се увеличи броят на руските учащи се в Белградския университет, защото обменът на студентите винаги спомага за укрепването на връзките между Църквите и страните”.

„Познаването на езика, културата и традициите на другите народи прави отношенията наистина братски” – е убеден йерархът, чиито думи цитира Интерфакс.

От своя страна представителят на Сръбската църква в Москва епископ Антоний Моравички благодари за подкрепата, „която Руската православна църква и държавната власт на Руската федерация оказват в тежките минути, които сръбският народ преживява”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. Lakota каза:

  тия тежки минути. Нека им е, на братята сърби!
  Рано или късно трябваше да си платят за обезбългаряването на Македония.

 2. prezvytera каза:

  това плащане по кой закон трябва да става , по Мойсеевия или по Христовия? Не знам колко е “ обезбългарена“ Македония и въобще трябва ли да се пишат такива простотии по православни сайтове, но категорично Македония е много по-охристовена от България и причината за това съвсем не са хора с патриотарски убеждения. То бива, бива, ама бивол за мезе не бива; настина всеки таи някакви чувства в себе си, включително и омраза, ама като православен да се радваш, че там се унищожава православието и ще продължава това, ако Косово получи независимост, е просто безумие.
  Честит празник и поздрави, отец Стоян

 3. victory каза:

  Събитията произтичащи в момента са следствие от грешки случили се назад във времето.Успех на Братята Сърби.

 4. лъчезар каза:

  Аз не знам вие до колко сте чела поне малко история(истинска не комунистическа), но да не знаете до клко е обезбългарена Вардарска Македония ми се струва странно. Истината е, че сърбите вилняха по тези земи десетилетия наред и преследваха всеки човек от омразното им българско племе, тоест те преследваха цялото население на тези земи. Всеки опит за запазване на българско самосъзнание бе смазван от великосръбските национал-шовинисти.Да и мен ме боли, че трябва да напиша тези неща тук, но нашата вяра е истинска и нашият Бог е истина.Боли ме, че братя-православни откак се освободихме не се спряха докато не ни разкъсат, а и до ден днешен промиват мозъците на македонските българи.Уважаема презвитера, за тях ние с теб сме татари! Що се отнася до Косово и тук в дъното на всичко е сръбският шовинизъм. Десетилетия наред сърбите изселваха албанците в тези земи-люлка на сръбската държавност.За около 60-70 години от 80% сърбите станаха 10%. С две думи те сами си вкараха автогол. Братята сърби и техните приятели гърците още в началото на века направиха заговор срещу нас и поставиха бомбата със закъснител.Разберете, че всичко се връща рано или късно.Лакота бих посъветвал да не злорадства, защото ние и сърбите все пак сме братя(макар и непризнато от тях по националистични подбуди), а и не се знае какво утре ще стане в нашия двор. Бог да помогне на сърбите да преживеят тези наистина тежки дни за тях, но нека не забравяме и нашите болки, когато стане въпрос за Македония.