Монах арестуван на Света гора за крупна измама в САЩ


Източник: Orthodoxie Online

Както предаде Агенция Франс-Прес, гръцката полиция е задържала на 5 октомври 53-годишен светогорски послушник, издирван за измама на американската здравна система. Извършената в миналото измама възлиза на 11 милиона долара.

Мъжът, по произход руснак и с американски паспорт, чиято самоличност не се съобщава, е задържан в руския манастир „Свети Пантелеймон”, където живеел от пет години, спред същия източник. Той бил издирван от Интерпол, затова че през 90-те години е измамил няколко американски здравни учреждения, като им продал оборудване, без да го достави, според гръцкия ежедневник „Та Неа”.

Задържането става почти месец след посещението на руския президент Владимир Путин в манастира „Свети Пантелеймон”. По този повод, руските и гръцките власти са разследвали миналото на живеещите в манастира монаси, и така са открили, че „някои от тях” са имали подозрителна дейност, преди да се отдадат на богоугоден живот. Това е заявил пред АФП руски дипломатически източник. „Когато приемате монашество, започвате нов живот, без да давате детайли за миналото си”, е казал същият източник.

Монахът ще бъде предаден скоро на прокурор в Солун, са съобщили от полицията, без да уточнят датата. Арестуваният рискува екстрадиция в САЩ, които са издали международна заповед за неговото задържане.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...