МПЦ ще разгледа въпроса за благославянето на бебета в епруветкаМакедонската православна църква не споделя позицията на Православния богословски факултет "Св. Климент Охридски", че бебета в епруветка няма да бъдат благославяни. "Това не е окончателното становище на Църквата", заяви владика Петар в отговор на разпространената наскоро информация в македонския в. Дневник, че изкуственото оплождане е грях.

Нашата Църква първо трябва да се занимае с този въпрос и да сравни какво е отношението на другите поместни църкви към проблема, защото досега няма общовалидно мнение, допълни още владиката.

Стерилните семейни двойки, чийто брой все повече нараства, не са резултат от биологичната еволюция на човека. Те са предизвикани от трансформацията на природната среда, чийто краен резултат е екологичната катастрофа. За разпространяването на бездетността допринасят абортите и нарастването на инфекциите, се казва в съобщение на Съвета на преподавателите от Православния богословския факултет "Св. Климент Охридски". Деканът Ратомир Гроздановски обяснява, че изкуственото оплождане е свързано и с други грехове и Църквата няма да предприема специални мерки спрямо вярващите, които са извършили изкуствено оплождане, защото "всички сме грешни и греховете трябва да се избягват".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...