Над хиляда и сто са затворническите параклиси в Русия


Източник: EOREO

В руските затвори днес има над 1100 молитвени дома на различни религии. Цифрите са били публикувани от Агенция РИА-Новости и обявени от отец Александър Добродеев, председател на Отдела за връзки със съдебните власти на Московската патриаршия по време на международна конференция, организирана от католическия диоцез в Москва.

Според същия източник, броят на вярващите затворници е достигнал 70 хиляди. Освен параклиси и молитвени помещения, към местата за лишаване от свобода в Русия функционират 228 катехизически училища, посещавани от 7500 задържани. В руските затвори са разположени десетина джамии, множество католически параклиси и будистки храмове.

Понастоящем броят на лицата, намиращи се в руските затвори, възлиза на 862 хиляди. Сред тях 50 хиляди са жени, 21 хиляди малолетни и 500 деца, родени в местата за лишаване от свобода. Според отец А. Добродеев, „те всички имат нужда не само от достойни условия за живот, но и от човешка и духовна подкрепа”.

Според архиепископ Тадеуш Кондрушьевич от Московския католически диоцез, множество католически затворнически свещеници обгрижват днес руските затвори, най-вече в района на Калининград, най-западния край на Русия. „Едва наскоро започнахме това служение – казва католическият архиепископ – и можем да се възползваме от богатия опит на Руската православна църква за работа в затворите. Някои православни свещеници често извършват истински подвиг, служейки в тези места”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...