Намерени са мощите на св. равноапостолна княгиня ОлгаПравославље – Новине Српске Патриjаршиjе

Украински археолози смятат, че са открили мощите на св. Олга (Елена), първата покръстена руска владетелка и баба на св. Владимир, кръстителя на Русия. Това е станало при проучването на остатъците от древната "Десятинна църква" в Киев.

Храмът, построен през 996 г., бил един от най-големите в тогавашния християнски свят, сравняват го дори с цариградската "Света София". Разрушен по времето на татарското нашествие през 1240 г., възстановен в по-малки размери, впоследствие отново страдал от войни и нашествия. Археологични проучвания са правени през 1939 г., сега са възобновени.

Проучват се останките на жена с великолепни златни накити. Смята се, че е голяма вероятността това да е равноапостолната княгиня Олга, канонизирана през 1007 г., чиято памет се слави от Православната Църква на 11 юли.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Vasco каза:

    Дай Боже и у нас да се открият мощите на св. цар Борис – Михаил!