Нови усилия на РПЦ за решаване на конфликта с Вселенска патриаршия за западноевропейските епархииИзточник:
EOREO

На 21 август 2007 година, по време на лятната си сесия, Светият Синод на Руската православна църква е публикувал съобщение по повод взаимоотношенията между Московската и Цариградската патриаршия в Западна Европа.

В съобщението Синодът „приветства инициативите, целящи подобряване на взаимоотношенията и укрепване на сътрудничеството между Константинополската и Московската патриаршия в Западна Европа, в контекста на срещата между представителите на двете патриаршии през първата половина на 2007 година”. Става въпрос за срещата в Шамбези на 23 януари тази година, на която присъстваха митрополитите Кирил Смоленски и Йоан Зизиулас и която трябваше да разреши кризата във взаимоотношенията между двете църкви заради ситуацията с православните във Великобритания.

Светият синод е дал отпустно писмо на свещеник Мирон Богутски, който преди няколко години се присъедини към Екзархията на руските църкви в Западна Европа под юрисдикцията на Вселенската патриаршия докато е бил под канонично запрещение в Курска епархия.

В замяна, Светият Синод е приел решението на патриарх Алексий от 26 декември 2006 година по повод неотдавнашното искане на архимандрит Симеон (Косек) да се присъедини към Вселенската патриаршия. Синодът е потвърдил, че „въпросът с отпустното писмо на архимандрит Симеон (Косек) не може да бъде разгледан преди окончателното урегулиране на каноничното положение на други клирици, приети междувременно в Екзархията на руските енории в Западна Европа под юрисдикция на Вселенската патриаршия, заобикаляйки обичайната канонична процедура”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...