Северен Кипър: Турската полиция възпрепятства православно богослужение



Източник:
Infocatho

Кипърският архиепископ Хризостом ІІ обвини турската полиция, че насилствено е възпрепятствала християнско богослужение докато православни християни са отслужвали литургия в бившата обител „Свети Варнава” във Фамагуста.

По този повод гръцкият православен архиепископ е изпратил писмо до Светия Престол на 13 август.

Полицията е настояла свещеникът да прекрати службата в църквата, превърната в музей. След отказ от негова страна, силите на реда са изблъскали вярващите извън храма и са отправяли обиди към църковнослужителя. Архиепископ Хризостом ІІ е определил инцидента като нарушаване на религиозната свобода на християните в северната част на острова, окупиран от Турция, където църквите са превърнати във военни складове или обори.

При посещението си във Ватикана през юни, Хризостом ІІ поиска подкрепата на Бенедикт ХVІ. След това той призова Европейския съюз да принуди Турция да зачита правата на човека.

Според източници на Православната църква, след открития конфликт в Кипър от 1963 година и последвалата турска окупация, 133 от 520 богослужебни обекта са били осквернени; 768 църкви са превърнати в джамии, други са станали военни складове, болници или са използвани като обори. 15 хиляди икони са изчезнали или са пуснати нелегално на пазара за произведения на изкуството. (KNA-Apic)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...